Bănicioiu: România este pe primul loc în Europa privind creşterea procedurilor de transplant

România deține prima poziție în Europa în ceea ce privește creșterea procentului de transplant, atât ca proceduri efectuate, cât și ca număr de donatori, a declarat luni ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis presei.

„Menținem aceeași linie ca anul trecut și ne dorim să revitalizăm activitatea de transplant de cord, precum și să realizăm în 2015 primul transplant pulmonar în România”, a spus ministrul.

Progresul României în ceea ce privește activitatea de transplant a fost evidențiat și de un studiu realizat de Comisia Europeană în perioada 2007 — 2013, care urmărește progresele înregistrate la acest capitol de statele membre.

„Ministerul Sănătății susține dezvoltarea acestei activități, prin deblocarea de posturi în cadrul Agenției Naționale de Transplant, realizată în 2014, asigurarea finanțării prin Programul Național de Transplant, precum și prin acreditarea unor noi centre care să efectueze astfel de proceduri”, se arată în comunicat.

De asemenea, pentru prima oară, coordonatorii de transplant și anesteziștii implicați în identificarea donatorilor sunt remunerați pentru activitatea lor.

Totodată, România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce va permite ca începând cu anul 2015 să adere la o platformă europeană care să permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgențe din transplant.

În 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile să identifice și să declare donatori în moarte cerebrală (dintre care 33 sunt centre noi), două centre pentru transplant hepatic (Fundeni și Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iași, Brașov) și trei centre pentru transplant de cord (Târgu Mureș, Floreasca și Institutul C.C. Iliescu), arată sursa citată.

„Aceste activități au permis salvarea vieții unui număr important de pacienți care necesitau transplanturi de organe, reducând listele de așteptare, mărind longevitatea după transplant și îmbunătățind calitatea vieții pacienților transplantați”, afirmă reprezentanții Ministerului Sănătății. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata