Bărbatul care îşi asuma identităţi false, condamnat la 7 ani de închisoare

Cătălin Alistar, bărbatul care a înşelat în 2007 mai multe persoane pretinzând că este „senatorul Ioan Talpeş” sau „consilierul prezidenţial Octavian Bellu”, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la şapte ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, înşelăciune şi mărturie mincinoasă.

În acelaşi dosar, instanţa l-a condamnat pe Miron Cheregi, administratorul a două societăţi comerciale din Arad, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 86.000 de lei de la Cătălin Alistar, acesta urmând să plătească şi 3.500 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cei doi au fost trimişi în judecată în decembrie 2007 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii au stabilit că, în perioada 2 septembrie 2005 – 11 ianuarie 2007, Cătălin Alistar a pretins şi primit, personal sau pe numele unor persoane din anturajul său, sume de bani în valoare totală de 51.300 lei (echivalentul a 14.500 de euro) de la Miron Cheregi.

Potrivit DNA, Cătălin Alistar i s-a recomandat lui Miron Cheregi ca fiind „senatorul Ioan Talpeş” şi a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor persoane din conducerea unor companii naţionale sau a unor funcţionari guvernamentali sau locali, de exemplu Transgaz, E.On Gaz, Lukoil, Petrom, ambasadorul României la Moscova, prin intermediul cărora va sprijini firmele administrate de Cheregi în obţinerea ilegală a unor lucrări cu finanţare de la bugetul de stat, cât şi pentru oprirea unor controale sau deblocarea unor plăţi.

De asemenea, în perioada 9 septembrie 2005 – 30 iunie 2006, Cătălin Alistar a indus în eroare, prin folosirea unor nume şi calităţi oficiale, de exemplu „ambasadorul României la Moscova sau la Bruxelles”, „consilierul prezidenţial Octavian Bellu”, un număr de 12 persoane de la care a obţinut în mod injust suma totală de 38.600 lei (aproximativ 11.000 de euro), sub pretextul sponsorizării unor activităţi umanitare sau sportive.

Potrivit DNA, Cătălin Alistar este recidivist, fiind condamnat de diferite instanţe pentru infracţiuni comise în aceeaşi manieră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata