Barna: Vom merge la consultările de la Cotroceni cu acel pact pentru alegeri anticipate

Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susținut că îi va cere președintelui Klaus Iohannis să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției.

„Mâine la Cotroceni am înțeles din mesajul președintelui Iohannis că este o rundă de consultări la care va pune în dezbatere subiectul alegerilor anticipate și ne bucurăm mult ca după ce USR vorbește de un an și jumătate despre anticipate astăzi domnul președinte vorbește de anticipate. Există posibilitatea ca prin implicarea președintelui să construim scenariu prin care să ajungem la alegeri anticipate. Asta vom face mâine. Vom merge cu acel pact pentru anticipate și vom solicita președintelui să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției, să intrăm într-o logică de anticipate cu doi premieri formali respinși, apoi următorul președinte să poată dizolva Parlamentul și la un univers de februarie, martie am putea avea alegeri anticipate”, a spus Dan Barna, la Digi24.

Administrația Prezidențială a anunțat calendarul consultărilor de vineri, de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

Potrivit unui anunț, reprezentanții PNL sunt convocați la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.

Reprezentanții grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocați la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, reprezentanții minorităților naționale începând cu ora 14.00, iar social-democrații de la 14.30.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

„Voi convoca partidele parlamentare mâine, la prima rundă de consultări, începând cu ora 11.00”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate, a anunțat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaților.

Alianţa USR-PLUS a propus un pact politic pentru declanşarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, deoarece este o soluţie care ar putea scoate România din criza produsă de actualul Guvern, care nu mai are susţinere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata