Barroso şi şeful sindicatelor europene se tem de o revenire a Europei la anii ’30

Şeful Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC), John Monks, a avertizat că măsurile de austeritate impuse în Uniunea Europeană vor trimite Europa ‘înapoi în anii ’30’.

El a adăugat că şi preşedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, se teme că ţările membre vor întoarce spatele democraţiei, dar din motive total opuse, notează luni EUObserver.

„Acest fapt este extrem de periculos. Suntem ca în anul 1931, ne îndreptăm spre perioada anilor ’30, cu Marea Depresiune şi încheiem cu dictatura militaristă. Nu spun că am ajuns deja acolo, dar situaţia este foarte gravă, nu doar economic, dar şi politic’, a spus secretarul general al ETUC, într-un interviu acordat EUObserver.

Monks a mai spus că Barroso se teme că măsurile de austeritate vor salva Europa de la revenirea la una dintre perioadele cele mai întunecate din secolul trecut, mai degrabă decât să grăbească prăbuşirea.

„Am discutat cu Barroso vinerea trecută despre ce se poate face pentru Grecia, Spania, Portugalia şi restul ţărilor şi mesajul său a fost sec: Uite, dacă nu realizează aceste pachete de măsuri de austeritate, aceste ţări ar putea practic dispărea în maniera pe care le ştim ca democraţii. Ele nu au de ales, asta este realitatea. El este foarte, foarte preocupat.

Ne-a şocat cu viziunea sa apocaliptică despre căderea democraţiilor din Europa din cauza îndatorării statelor’, a explicat Monks.

În ultimele săptămâni, un val de entuziasm pentru măsurile de austeritate draconice a cuprins continentul, inclusiv în alte ţări decât cele cu economiile cele mai periclitate. Spania a anunţat un pachet de austeritate de 13 miliarde de euro.Măsurile de austeritate din Grecia se ridică la 24 miliarde euro, la fel şi în cazul Italiei.

Germania a anunţat tăieri ale cheltuielilor bugetare de 80 de miliarde de euro, iar noul guvern al Marii Britanii a spus că vizează reduceri bugetare de 7,5 miliarde euro.

Franţa a anunţat, la rândul ei, că măsurile de austeritate avute în vedere vor totaliza reduceri ale cheltuielilor publice de 45 miliarde euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata