Băsescu: BOR rămâne singura instituţie care în afara graniţelor ţării îi poate ţine pe români laolaltă

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor înalți ierarhi, că Biserica Ortodoxă Română este singura instituție care îi poate ține pe români împreună în afara granițelor țării.

„Evenimentul este poate specific unui președinte care se apropie de sfârșitul mandatelor lui și el este un simbol al recunoștinței pe care v-o port dumneavoastră și celorlalți cinci înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au fost decorați astăzi și care departe de țara mamă îi țin pe români uniți, îi țin pe români alături de biserică și de țară și mai ales le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească”, a spus președintele Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni în cadrul căreia au fost decorați Iosif Pop, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Siluan Șpan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Macarie Drăgoi, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord și Siluan Manuilă, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

El a arătat că desele deplasări pe care le-a avut în lume și întâlnirile din afara granițelor i-au arătat ‘importanța serviciului pe care înalții ierarhi îl fac lui Dumnezeu’, dar și românilor și faptul că „Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituție care în afară de frontierele României îi poate ține pe români laolaltă”.

„Am văzut dragostea cu care înconjurați copiii dvs și preoții din subordinea dvs care organizează școli de duminică pentru a le menține învățătura pentru limba română. În toate bisericile dvs, că au fost în America, în America de Sud, în Europa, aici la noi în Balcani sau în Republica Moldova steagul României este acolo unde este și Biserica Ortodoxă Română”, a afirmat șeful statului.

El a arătat că l-a impresionat „serviciul extraordinar și dârzenia” preoților români de la Ierusalim.

Șeful statului a precizat că decorarea reprezintă un semn de respect și de mulțumire din partea statului român pentru înalții ierarhi.

„Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoștință, nu numai celor mai înalți ierarhi din afara frontierelor, dar și preoților de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spații de românism oriunde s-ar afla el în lume. Vă mulțumesc mult și luați decorarea de astăzi ca un semn de respect și de mulțumire a statului român pentru serviciul pe care îl faceți nu numai bunului Dumnezeu, dar și românilor”, a spus șeful statului.

El a precizat că decorațiile vor fi transmise prin ambasade și ierarhilor care au absentat de la ceremonie.

„Distanța i-a împiedicat să fie aici, dar recunoștința noastră trebuie să ajungă prin ambasade la cei pentru care am semnat decretul”, a spus șeful statului.

La ceremonie a fost prezent și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a afirmat că decorarea reprezintă o onoare pentru înalții ierarhi.

„Este o onoare deosebită pentru cei zece ierarhi pe care i-ați decorat astăzi, este o onoare pentru ei dar și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece este recunoașterea unei activități pastoral-misionare foarte intensă și foarte bogată, este vorba despre o experiență nouă, niciodată Biserica Ortodoxă Română nu a avut o diasporă atât de mare, aproape patru milioane de credincioși ortodocși români și aceasta a însemnat înființarea de sute de parohii. Avem o șansă și o provocare în același timp, ca experiență nouă și o șansă de a arăta că biserica urmează pe credincioșii ei și răspunde nevoilor spirituale, pastorale, oriunde s-ar afla ei, această obligație, datorie spirituală a noastră a fost ajutată de către statul român”, a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a ținut să precizeze că înalții ierarhi își exprimă recunoștința pentru susținerea președintelui Băsescu a diasporei.

„Dorim să exprimăm recunoștința noastră pentru pasiune și înțelepciunea cu care excelența voastră susțineți diaspora română, în general și în special diaspora română care se adună în biserică, în jurul sfântului altar și încearcă să păstreze credința ortodoxă dar și spiritualitatea românească. Această legătură între cult și cultură este un dat, fundamental în istoria poporului român și de aceea noi împlinim de fapt o vocație primită de la începutul creștinismului pe teritoriul românesc. Ne încurajați foarte mult când accentuați importanța menținerii identității românești și în același timp, cooperarea dintre stat și biserică. Vă mulțumim foarte mult pentru grija pe care o arătați pentru românii din Valea Timocului, din Basarabia, unde recent ați realizat o biserică nouă, mare, frumoasă, de lemn. Aceste aspecte ale unei cooperări binecuvântate și fructuoase ne îndeamnă să continuăm activitatea începută, vă dorim sănătate multă, acceași pasiune, aceeași dragoste față de țară dar și față de poporul român de pretutindeni”, a spus Patriarhul Daniel.

La finalul ceremoniei, șeful statului a ciocnit o cupă de șampanie cu înalții ierarhi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata