Băsescu: Consiliul European de astăzi condamnă organizarea unui referendum în Crimeea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, 6 martie, la Bruxelles, că organizarea unui referendum în Crimeea este condamnată de Consiliul European, iar UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina.

„Consiliul de astăzi condamnă organizarea unui referendum în Crimeea şi constată că această acţiune contravine Constituţiei Ucrainei. UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere sau de bune oficii care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina”, a afirmat Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina.

De asemenea, preşedintele Băsescu a declarat că prin Concluziile Consiliului European de joi se cer retragerea imediată a Forţelor Armatei Federaţiei Ruse în spaţiile de staţionare permanente, precum şi permiterea accesului observatorilor internaţionali.

„Se aprobă Concluziile Consiliului Afaceri Externe din 3 martie, care califică acţiunile Federaţiei Ruse ca fiind acte de agresiune. Aş sublinia doar că România a fost primul stat care a calificat intervenţia în Ucraina ca fiind o agresiune. De asemenea, concluziile Consiliului de astăzi (n.r. joi) condamnă violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Prin Concluzii, se cere retragerea imediată a Forţelor Armatei Federaţiei Ruse în spaţiile de staţionare permanente. De asemenea, se cere Federaţiei Ruse să permită imediat accesul observatorilor internaţionali”, a declarat Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European de joi, de la Bruxelles, privind situaţia Ucrainei.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata