Băsescu: Dacă programul de reducere a cheltuielilor eşuează, va fi necesară creşterea fiscalităţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, 13 mai, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care programul de reducere a cheltuielilor bugetare va eşua, va fi necesară cu certitudine o creştere a fiscalităţii.

Întrebat dacă este posibilă o creştere a fiscalităţii peste câteva luni, şeful statului a răspuns: „Dacă facem programul nu, dacă programul eşuează, cu certitudine: da. Eu cred că dacă pierdem trenul realizării acestui program de reducere a cheltuielilor, intrăm într-o spirală care e foarte rea”.

El a menţionat că şi în scrisoare Fondului Monetar Internaţional (FMI) există o astfel de menţiune.

„Dacă aţi văzut, şi în scrisoarea Fondului există o astfel de menţiune, care spune: dacă programul nu se duce la îndeplinire, se recurge la măsura cu care de fapt a venit Fondul la Bucureşti: creştere de fiscalitate şi reducere în sectorul bugetar. Iniţial s-a discutat de creştere TVA şi cotă unică şi reducere cu 25% a salariilor în sectorul bugetar”, a spus şeful statului.

El a mai precizat că România este într-un moment în care îşi decide soarta, chiar dacă nu se află într-o situaţie dificilă.
Ţara încă are finanţare, este credibilă pe pieţe şi când se duce singură, fără FMI, fără să ia bani numai de la FMI. Deci încă suntem într-o situaţie în regulă. Ratarea acestui program ne scoate şi de pe pieţe şi nu se poate reveni decât la formula iniţială”, a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a mai precizat că prima sa ieşire publică în care a anunţat măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor, deşi a putut părea „intempestivă”, a fost singurul gest prin care putea da semnalul extrem de clar că nu există drum de întoarcere în opţiunea Guvernului.

„Soluţia creşterii fiscalităţii era respinsă. Şi vă rog să mă credeţi că am făcut-o pentru că trebuia. Abia pe urmă mi-am şi asumat public aceste măsuri. Dar era extrem de necesar să curmăm discuţiile şi negocierile”, a explicat el.

Băsescu a reiterat că acest program nu este al FMI, ci e stabilit de Guvern, Banca Naţională şi Preşedinţie, asumat ca soluţie corectă.

„O mărire de fiscalitate, fără a analiza cheltuielile din interiorul bugetului bolnav, nu făcea decât să perpetueze boala şi să extindă metastazele din interiorul bugetului”, a spus Traian Băsescu.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    SE STIA DE LA INCEPUT CA MINTE SI SE VA AJUNGE LA MARIREA DE TAXE, INPOZITE TVA.DAR CE POTI SA TE ASTEPTI DE LA BASESCU, CAND NE MINTE DE 19 ANI, CUM FACEA SI PANA IN 1989, CAND A DAT FOC LA NAVE SI SPUNEA CA NU EL A FOST!!!!!!!!!!SA MANDRIT CU ACEST LUCRU LA TV.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata