Băsescu despre dezinfectanţi: SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele; voi spune tot ce ştiu despre sănătate/educaţie

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat luni, 9 mai, că SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele pe tema dezinfectanţilor, menţionând că are „serioase dubii” cu privire la informarea Preşedinţiei de către Serviciu pe acest subiect.

„Nu exclud posibilitatea ca SRI să fi făcut informări către instituţii conduse de politicieni (am serioase dubii legate de informarea Preşedinţiei şi încă îmi scotocesc memoria ca să-mi amintesc, şi nu găsesc) cu privire la diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor, fie că a fost firma domnului Condrea, fie că sunt alte firme. Pentru că este vorba despre vieţi omeneşti curmate prin fraudarea calităţii dezinfectanţilor, în mod cert SRI avea obligaţia să sesizeze parchetele, fie că este vorba despre PÎCCJ, DNA sau DIICOT. Vreau să ştiu dacă aceste instituţii au fost sesizate. Si dacă da, cine a măsluit dosarele?, a scris Băsescu, pe Facebook.

În context, el a subliniat că SRI a informat strict cu privire la sesizări făcute unor structuri politice.

„Din păcate, prin purtătorul de cuvânt, SRI informează strict despre sesizări făcute unor structuri politice nu şi despre instituţii de anchetă şi aplicare a legii. Personal sper că este doar o omisiune de comunicare. Dacă instituţiile de forţă ale statului nu vor fi cinstite cu românii în acest caz, încrederea în stat se va prăbuşi”, a adăugat fostul preşedinte.

El a menţionat că va face în această săptămână o conferinţă de presă în care va spune „tot ce ştie” despre sănătate şi educaţie.

Serviciul Român de Informaţii a trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti, informează luni instituţia.

Sursa citată menţionează că informările au conţinut şi „aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”.

„Dreptul la sănătate este un drept constituţional. Iar SRI acţionează împreună cu celelalte instituţii partenere pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituţionale ale cetăţenilor. SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”, precizează SRI.

SRI afirmă că printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, prim-ministrul şi preşedintele României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata