Băsescu îi scrie lui Ponta să instaleze noul Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis marţi o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cere să ia măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale.

„Având în vedere că în cursul zilei de astăzi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, în temeiul dispoziţiilor Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constituţionale. Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului, este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică”, se menţionează în scrisoarea preşedintelui către premier.

Băsescu îi transmite lui Ponta că, în urma înţelegerilor politice pe care le-a parafat, noul Guvern este susţinut de PSD, PC, UNPR, UDMR şi minorităţile naţionale reprezentate în Parlamentul României, iar „noua configuraţie” este de natură a produce „o fractură puternică” a votului acordat de către cetăţeni la alegerile din decembrie 2012, care „cu o majoritate covârşitoare” au încredinţat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Executivul.

„Apreciez că respectarea regulilor democratice şi a normelor care instituie reguli procedurale constituţionale trebuie realizată întotdeauna cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Constituţie, dar şi faţă de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. În măsura în care veţi solicita aprobarea Parlamentului, menţinând programul cu care a fost învestit Guvernul USL şi care în prezent nu mai există, consimţiţi la delegitimarea Guvernului României”, conchide Băsescu în scrisoarea sa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata