Băsescu: Îmi propun o discuţie cu mediul de afaceri pe reducerea CAS

Președintele Traian Băsescu a anunțat luni că își propune să aibă în perioada următoare o discuție cu reprezentanții mediului de afaceri despre reducerea CAS, arătând că are timpul necesar, în condițiile în care data limită a promulgării acestei măsuri fiscale este 24 iulie.

Întrebat dacă va ataca la Curtea Constituțională a României această lege, el a spus că „rămâne de văzut”.

„Îmi propun să am o discuție și cu mediul de afaceri în perioada următoare pentru că data promulgării este 24 iulie, am timp să lărgesc sfera consultărilor”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

În plus, președintele Băsescu a arătat că nu va trece la o „tactică de tergiversare” și că el este adeptul reducerii fiscalității.

„Nu voi trece la o tactică de tergiversare și vă asigur că cei care au votat în unanimitate vor fi în Parlament și la anul și poate când vor veni taxele suplimentare pe cetățeni în timp ce beneficiul reducerii CAS este numai la companii poate atunci îi veți întreba. Deocamdată, toată lumea mă întreabă pe mine de ce nu promulg legea. Repet, sunt un adept al reducerii fiscalități, dar mi se pare că avem două mari probleme la anul pe care anul acesta nu le avem: obligația să ajungem la un deficit structural de 1%, ceea ce înseamnă o reducere a deficitului nostru bugetar de 0,8-0,9%, care înseamnă circa 6 miliarde de lei, și deficitul suplimentar creat de reducerea CAS, care înseamnă alte cinci miliarde, împreună sunt 11 miliarde”, a spus șeful statului.

Președintele Băsescu a atenționat asupra unui „derapaj consistent”.

„Eu nu am pretenția ca semnului meu de întrebare să i se dea răspuns pozitiv la televizor și televiziunile au salariați de plătit, parlamentarii care vin la televizor sunt în general oameni care au mai mică sau o mai mare afacere, eu doar atenționez că riscăm un derapaj consistent”, a afirmat el.

Șeful statului a mai anunțat că a rugat-o pe Ioana Petrescu, ministrul de Finanțe, să îi transmită o „foaie” cu veniturile suplimentare rezultate în urma reducerii CAS cu cinci puncte procentuale.

„Parlamentul a fost înșelat de expunerea de motive, de altfel semnată de doamna ministru (de Finanțe, Ioana Petrescu — n.r.) pe care și eu am rugat-o să-mi transmită mâine, poimâine o foaie, atât sub semnătura domniei sale, de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper să o facă, dacă astăzi nu erau decât declarații. Parlamentului i s-a spus că se va îmbunătăți colectarea și așa mai departe, Parlamentul nu are cum să verifice argumentele Guvernului, decât trebuie să creadă”, a arătat președintele Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata