Băsescu: Partidele de dreapta trebuie să stabilească în iunie criteriile pentru candidatul lor; dacă mi se cere, mă implic în discuţii

Președintele Traian Băsescu a afirmat joi că partidele de dreapta trebuie să stabilească în cursul lunii iunie niște criterii pentru candidatul la alegerile prezidențiale, iar din iulie să indice „candidatul alianței”, punctând că, dacă i se va cere, se va implica în aceste discuții cu liderii partidelor.

„Este o glumă soluţia: ‘Lasă, mergem fiecare şi care intră în turul doi va fi susţinut de toţi ceilalţi’. Nu este adevărat. Electoratul nu se va muta peste noapte. Parte din el se va muta, electoratul profund anti-PSD, dar o bună parte nu se va muta şi atunci şansele de victorie ale candidatului dreptei se vor minimaliza”, a spus Băsescu la o emisiune B1 Tv, punctând că după europarlamentare partidele de dreapta trebuie să ia decizia de a avea un singur candidat la alegerile prezidenţiale.

El a spus, întrebat dacă îşi va asuma rolul de coagulare, că va face acest lucru numai dacă va fi necesar.

„Eu cred că partidele nu vor prefera să fie tutelate şi ar fi foarte bine să fie aşa„, a explicat Băsescu.

Șeful statului a comentat şi cu privire la o posibilă fuziune între PDL şi PNL.

„Vasile Blaga, dacă va avea un eşec, dacă nu va realiza acei 20% la europarlamentare, va fi în stare să caute orice soluţie pentru a se spăla de eşec. De asta l-a promovat atât de timpuriu pe candidatul Predoiu, ca să poată pune în spatele lui, acum vede că nu prea merge. Va căuta soluţii din astea radicale, ca să dea o bombonică”, a spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a mai spus că pentru el „Blaga este o uriaşă dezamăgire”.

„Eu sper să se trezească, ştiu care sunt, pentru că şi la mine vin politicieni, cu o soluţie sau alta, pe unii îi primesc, pe alţii nu îi primesc, asta e viaţa”, a afirmat şeful statului.
Băsescu a precizat că „nu sunt puţini” cei pe care nu îi primeşte.

„Sunt unii care vin de dragul de a vorbi, şi îi simt pentru că ştiu ce putere de a influenţa lucrurile are fiecare. Și mai sunt din ăştia cu iniţiative”, a completat el.

Șeful statului a ţinut să precizeze că, dacă va discuta vreodată serios pe această temă, a fuziunii, va discuta cu preşedinţii partidelor de dreapta, dacă aceştia vor dori o discuţie cu el.
„Dacă nu, mi-aş dori foarte mult ca ei să se strângă, să stabilească nişte criterii în cursul lunii iunie, şi din iulie să spună: ‘Acesta este candidatul alianţei de dreapta'”, a mai declarat Traian Băsescu.
El a explicat că trebuie creat un mediu politic stânga-dreapta în România şi a arătat că „fiecare crede că are candidatul care poate ajunge în turul doi”.

„Aici este problema. După europarlamentare se vor dumiri”, a mai spus Băsescu punctând că în funcţie de procentele de la alegerile pentru Parlamentul European se va vedea capacitatea fiecărui partid de a aduce voturi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata