De la 1 iunie: Pensii scăzute cu 15%, iar salariile bugetarilor reduse cu 25%

– Afla ce reactie are Ministrul Finantelor, imediat dupa declaratia presedintelui Traian Basescu. Reamintim ca Presedintele Traian Basescu a comunicat aseara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, masurile care urmeaza sa fie adoptate de Executiv ca urmare a discutiilor cu Fondul Monetar International, informează Avocatnet.ro.

.
Presedintele a anuntat faptul ca, incepand cu 1 iunie cel mai probabil, vor fi aplicate urmatoarele tipuri de masuri:

– reducerea veniturilor personalului bugetar cu 25%

– reducerea pensiilor cu 15%

– ajutorul de somaj se va reduce cu 15%

– salariul minim pe economie se va reduce cu 25%

Potrivit Presedintelui, „în ceea ce priveste principalele axe pe care Guvernul si Fondul vor discuta în continuare mi le asum ca solutii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, iar pâna la finele anului sefii de institutii vor trebui sa-i aleaga pe cei mai buni. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie. În ceea ce priveste pensiile, Guvernul pentru a acoperi pensiile la nivel actual, ar mai trebui înca 500 de milioane de euro care nu exista. Acesti bani nu exista. Este previzibila o scadere a pensiilor cu 15%, se vor reduce subventiile. Ajutorul de somaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie.

UPDATE:

Traian Basescu a mentionat, in declaratia din aceasta seara, si cateva elemente legate de masurile suplimentare de reducere a cheltuielilor bugetare, in afara celor precizate mai sus.

Citeste si:  Electrica are în plan investiţii de peste 4 miliarde de lei în următorii patru ani

„De asemenea, se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi din subvenţii vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar. Ca să fie lucrurile mai clare, vreau să vă dau următorul exemplu: sistemul de încălzire din Bucureşti beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Fără deosebire de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat primesc încălzirea subvenţionată. Or, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la încălzirea centrală, dar dacă aş fi, deşi am cel mai mare salariu, teoretic, din Administraţie, aş primi acea subvenţie, când, în mod real, ea trebuie adresată cetăţeanului care are nevoie de ea.

Citeste si:  CSSPP a sancţionat un administrator de pensii private şi 3 agenţi de marketing

De asemenea, ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%. Pentru că v-am vorbit de salarii, aş vrea să fac o menţiune: toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Deci, salariul minim pe economie care va fi luat în consideraţie este salariul din sectorul privat. Şi dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25%, se ajunge sub 600 de lei, nu va scădea salariul minim sub 600 de lei. Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru cei din economia reală.

UPDATE 2

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat aseara, potrivit Realitatea.net:

Toţi bugetarii vor fi afectaţi. Nu există nici un fel de excepţie. Luaţi în calcul că această ajustare nu face decât să ducă lucrurile la o bază economică sustenabilă. Ajustarea va fi definitivă şi ea va genera posibilitatea ca în continuare creşterile salariale să fie sustenabile”, a afirmat Vlădescu, după declaraţiile pe această temă ale preşedintelui.

Citește și
11 Comentarii
 1. BASESCU spune

  JOS BASESCU JOS BOC JOS HOTII

 2. roman spune

  Basescu ne-a „ciuruit”,sa-l „ciuruim”!
  La masurile de reducere al salariilor din Sistemul bugetar cu 25%, dar mai ales al pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15% , afirmate cu zambetul pe buze ,de Basescu ,sa-i raspundem in strada ,la fel ca in Grecia ,incepand de maine!
  Fara sa analizeze realist problemele tarii,fara sa traga la raspundere Guvernul pentru derapajele sale nejustificate,Basescu se ia la „tranta” cu romanii ,fara sa stie ce-l asteapta.
  Basescule,ne crezi prosti,dar iti vom arata ca suntem multi,multi mai multi decat ti-ai inchipuit tu!
  Dragi romani,sa fim solidari in lupta impotriva nesimtirii promovate de seful statului si de camarila sa „portocalie”!
  Basescu ne-a „ciuruit” de nenumarate ori.Noi sa-l „ciuruim” o singura data,dar bine!

 3. raluca spune

  Cum poate acest om sa zica asa ceva? Salariul Elenei Basescu il va diminua? Nu cred. La Bruxelles nu se pratica.

  Eu am 5 mil 300 salariul minim pe economie cu masterat si doctorat in curs. Cine cred ca poate trai cu 4 mil?????cine???? el???? pai in niciun caz.

 4. dan spune

  „Voi menţiona doar două din cele mai importante acorduri: declaraţia comună privin instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea Moldovei în UE în perioada următoare; dimensiunea politică economică şi culturală a partenriatului strategic va avea un instrument de implementare care va fi semnat de cei doi prim-miniştri. PLUS ACORDUL DE ASISTENŢĂ FINANCIARĂ NERAMBURSABILĂ DE 100 MILIOANE DE EURO ACORDAT DE ROMÂNIA REPUBLICII MOLDOVA PE PROIECTE DE EDUCAŢIE” a precizat preşedintele Traian Băsescu.(antena 3)

  Noi nu avem si le dam altora.

  dOMNULE PRESedinte, va rog, controlati(verificati) daca avem posibilitatea de a onora acestea.

  DA micsoram salariu, pensia:
  – salariile(pensiile) mici:
  copil: Mami(Buni) vreu un covrig.
  parinte: Da, Puiu dar azi am luat apa.Maine luam si covrig?!

  – salariile (pensiile) mari:
  Conducere versus salariat (pensionar onorabil – amarat):
  Dir.Gen.: Bai, Vasile nu mai faceti si voi o greva, o miscare de strada?
  Angajat: Nu avem cum sefu’, si sunt altii mai saraci.
  Dir.Gen.: Vasile, tu ne ajuti, te ajutam si noi.
  Angajat: Nu sefu’, mie frica.
  Dir.Gen.(la telefon): Da sa traiti, reducem personalul.!

 5. pensionar spune

  POPORUL ROMAN RADEA DE COREA DE NORD, CUBA ,RUSIA ETC, CE dezastru e la ei ce bune e la noi.CRED CA ACUM RAD EI DE NOI CU TOATA INGANFAREA DE UE, NATO, CAPITALISM TOT DICTATURA, FOAMETE SARACIE AVEM.Am ajun ca pe vremea lui HITLER cand se face experiente pe batrani, bolnavi, care nu putea munci in lagare- EUTANASIA METODA BASESCU.Culmea noi am muncit 40 ani sa faca EUTANASIA PE NOI BASESCU.

 6. Valone spune

  La greu acesti burghezi comunisti ne impun ca toti sa platim INCOMPETENTA si nesimtirea unor handicapati in materie …insa cand au furat din avutul statului , din bugetul Romaniei au furat numai grupati pe asa zise partide politice. Este o masura COMUNISTA – iar Presedintele actual al Romaniei seamana total cu Ceausescu. De unde se vede clar ca TOTI au fost CLONATI dupa un anumit model. Oricum masura de a taia salariile nu face decat sa UMILSEASCA si mai mult poporul roman – dar NU va ajuta deloc la redresarea ROMANIEI. Probabil ca asta se doreste – o saracire excesiva a POPORULUI ROMAN ca in tarile subdezvoltate – pentru a ne dirija mai usor INTUNECATII acestia ai PAMANTULUI.

 7. "traiesc binee" spune

  Puneti banii la loc si PLECATI,DL.”Sa traiti bine”

 8. lucia spune

  INTOXICA ,FURA ET IMPERA-Acesta e sloganul
  PENSIONARII NU \”CASTIGA\”! Ei primesc de la statul roman ce au cotizat timp de 40-45 de ani,adica ce este al lor!!!Castiga doar pensionarii cu PENSII SPECIALE !(nesimtite!?!?) Doar lor statul le da mai mult decat au cotizat!
  Ar trebui finalizate mai repede dosarele de coruptie, apoi impozitata BOGATIA AFISATA ,PENSIILE SI SALARIILE NESIMTITE care trec de 2000-3000 ron lunar,neacordarea celor 500 milioane de euro pentru site-ul e-romania. neacordarea celor 100 milioane de euro republicii moldova. desfiintate salariile nemeritate ale parlamentarilor, (eventual sa li se acorde o indemnizatie de 1 ron pentru dormit in parlament)iar cei care nu au nici o initiativa intr-un mandat sa restituie toate salariile incasate imoral, indecent si nemuncit. Cat din sumele incasate din privatizare au fost alocate fondului de pensii ,cunoscand ca tot ce s-a vandut a fost realizat de acestia din contributia lunara de peste 40-45 de ani la fondul de pensii ,unde sunt banii din privatizari ,cine i-a mancat ,cum se justifica anularea unui drept acordat prin lege si castigat dupa 40-45 de ani de munca? MAI EXISTA” DREPTURILE OMULUI” in ROMANIA ?La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului „Drepturile omului sa fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul sa nu fie silit sa recurga, ca solutie extrema, la revolta împotriva tiraniei si asupririi” Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale si materiale pe care le-a dobandit in mod legal .
  -Orice om care munceste are dreptul la o retribuire echitabila si satisfacatoare care sa-i asigure atât lui, cât si familiei sale, o existenta conforma cu demnitatea umana si completata, la nevoie, prin alte mijloace de protectie sociala
  -Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si a familiei sale, cuprinzând hrana, îmbracamintea, locuinta, îngrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare în caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrânete sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, în urma unor împrejurari independente de vointa sa.
  -Datele pe care le aveti si afirmatiile dl.Mugur Isarescu sunt ireale ,scoase din media ,realitatea e cu totul alta nici in 2008 si nici in 2009 (unde nu sunt date inca publicate oficial)nu se confirma aceste afirmatii cu privire la faptul ca pensiile sunt mai mari decat salariile .Aceasta este numai o incitare la discordie ,80% DIN PENSIONARI AU SUB 400 RON PE LUNA domnilor comentatori analitici ,mai cititi !!! vi s-au intunecat vederile si mintea de” norul de cenusa vulcanica

 9. argi spune

  Noi vorbim si ei maine voteaza in CES taierea pensiilor si a salariilor si atunci ce rost mai are acest articol?
  vedeti ca tot la vorbe se ramane, nu stim sa ne aparam drepturile,iar sindicatele au uitata principiile care stau la baza luptei de sindicat, despre pensionari ce sa spun, sunt ai nimanui, rusine sa ne fie ca nu stim sa ne aparam parintii si copii.
  Articolul este la subiect, este corect, dar este tardiv.

 10. ELENA spune

  NO COMENT1 IMI E RUSINE CA M-AM NASCUT AICI!MAI BINE EMIGRAM!PACAT CA LA CONDUCEREA TARII SUNT NISTE INADAPTATI SI NISTE INCOMPETENTI, BINE, SI HOTI PE DEASUPRA!RUINE SA VA FIE1

 11. ELENA spune

  oare unde sunt banii tarii,d’le Basescu?de ce la noi kilometrul de autostrada costa de cateva ori mai mult decat in alte tari?De ce noi ,ca tara, nu mai producem nimic? Nu cumv as-a vrut sa se ajunga aici, sa ajungem la mila altora? Unde e industria tarii,unde sunt rafinariile, serele, fabricile de textile?De ce campiile noastre sunt ”goale”?Dintr-o tara frumoasa si prospera ,bogata in petrol si gaze naturale, am ajuns o tara care a ajuns la mana FMI-ULUI?
  Nu cumva si Ceausescu a fost lichidat ,tocmai pentru ca tara noastra ajunsese sa nu mai aiba nici o datorie externa? Intrebari ,intrebari, …Ati furat in acesti ani, v-ati umplut buzunarele,v-ati construit palate din munca noastra,ati adus tara de rapa,iar acum vreti sa ne terminati de tot!Si loviti in „patura slaba”:copii, batrani, someri, invalizi, bugetari! O sa dati socoteala ,poate, pe lumea cealalta!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner