Ce împiedică Guvernul să impoziteze pensiile

În timp ce preşedintele cere readucerea TVA la 19% şi impozitarea pensiilor, premierul spune că nu poate tăia din taxa pe valoare adăugată atât timp cât nu are o altă metodă de a face rost de bani, impozitarea pensiilor fiind insuficientă în acest sens.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, cu ocazia unei vizite în comuna nemţeană Doljeşti, că TVA „trebuie dată înapoi jos”, dar şi că toate pensiile trebuie impozitate. Rugat de o bătrână să nu taie pensiile, preşedintele României a ţinut să sublinieze că acestea „nu se vor tăia, se vor impozita”.

Răspunsul premierului Emil Boc nu a întârziat. Aflat, duminică, într-o vizită oficială la Tulcea, premierul a explicat că TVA poate fi scăzută doar dacă se găseşte o altă metodă pentru a face rost de bani, impozitarea pensiilor fiind, ca sumă obţinută, insuficientă.
În timp ce prin majorarea TVA statul ar putea obţine, de la 1 iulie până la finele anului, circa 950 de milioane de euro, după cum estimează Finanţele, din impozitarea tuturor pensiilor de peste 600 de lei (salariul minim din mediul privat), în aceeaşi perioadă, statul ar obţine doar 650 de milioane de euro, conform calculelor Gândul.


România Liberă scrie că, după decizia Curţii Consti­tu­­ţionale de a respinge tăierea pensiilor, Guvernul a optat pentru mărirea TVA, respingând cealaltă variantă, impozitarea tuturor pensiilor, pe motiv că n‑ar fi existat susţinere în Coaliţie. Însă preşedintele Băsescu a insistat că premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, să-şi asume impozitarea pensiilor prin ordonanţă de urgenţă.

Totuşi, Guvernul s-ar fi lovit şi de o barieră tehnică. Extinderea impozitării pentru pensiile mai mici de 1.000 de lei ar fi echivalat, ca rezultat, cu o impozitare regresivă: pensiile mici ar fi suferit cele mai mari tăieri procentuale. Acum, se plătesc cota unică de 16% şi contribuţii pentru asigurările de sănătate (CASS) de 5,5% doar pentru sumele care depăşesc 1000 de lei. În această situaţie se află un milion de pensionari din totalul de 5,5 milioane.

Astfel, dacă impozitele s-ar aplica pentru toate pensiile, cele de 1.000 de lei sau mai puţin ar scădea cu 21,5%. Pentru pensiile de peste 1.000 de lei, pierderea ar rămâne la pragul fix de 215 lei, ceea ce înseamnă 14,33% în cazul pensiilor de 1.500 de lei, 10,75% în cazul pensiilor de 2.000 de lei şi din ce în ce mai puţin pe măsură ce nivelul pensiei creşte.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    BASESCU NU TRAIESTE IN ROMANIA, CI IN LUMEA LUI INCHISA SPP, SI SECURISTI.HABAR NU ARE CE E VIATA REALA.

  2. florin spune

    16% impozit , sa se elibereze mai repede apartamentele..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata