Băsescu solicită reexaminarea Legii privind camerele pentru agricultură

Preşedintele Traian Băsescu a transmis vineri (16 iulie 2010) Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, şeful statului semnalând aspecte legate de atribuţiile acestor organizaţii, dar şi de modul de angajare şi salarizare a personalului, a informat Administraţia Prezidenţială.

„Potrivit art. 15 al legii, aparatul tehnic operaţional al camerelor agricole se constituie prin preluarea parţială a resurselor umane de la unităţi din subordinea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, salarizarea acestora urmând a fi similară funcţionarilor publici.

Având în vedere caracterul de organizaţie neguvernamentală şi nu de instituţie sau autoritate publică, al camerelor agricole, considerăm că aparatul tehnic operaţional al acestora se poate constitui prin selecţionarea personalului în mod liber de pe piaţa muncii, nefiind necesară prevederea referitoare la preluarea de resurse umane de la instituţiile ori autorităţile publice”, se precizează în cererea de reexaminare.


Se propune astfel eliminarea prevederilor referitoare la preluarea personalului de la unităţi din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a dispoziţiilor legate de salarizarea aparatului tehnic la nivelul funcţionarilor publici.
Şeful statului atrage atenţia asupra atribuţiilor camerelor agricole, prevăzute de proiect: avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, avizarea tăierii copacilor din afara fondului forestier, certificarea calităţii de producător agricol.

De asemenea, se atrage atenţia şi asupra articolului 27, potrivit căruia resursele financiare necesare primelor alegeri pentru camerele agricole zonale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Preşedintele menţionează că toate aceste aspecte atrag modificarea cheltuielilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aprobate prin buget.

Pe de altă parte, potrivit art. 15 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice „în cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor”.
În acest scop, Guvernul, prin ordonatorii principali de credite şi Ministerul Finanţelor Publice, ar urma să elaboreze fişa financiară, ataşată la expunerea de motive. Însă, proiectul de lege nu îndeplineşte aceste condiţii, se remarcă în cererea de reexaminare.

Proiectul prevede înfiinţarea camerelor agricole ca organizaţii neguvernamentale, de utilitate publică, non-profit, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta şi promova interesele socio-economice ale populaţiei care derulează activităţi în domeniile agriculturii. Senatul a respins propunerea legislativă, iar Guvernul nu a susţinut adoptarea acestui proiect, se menţionează în cererea de reexaminare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata