Băsescu: Soluţia adoptată în proiectul de acord cu FMI, BM şi UE – cea mai bună soluţie pe care România o putea adopta în acest moment

Soluţia adoptată în proiectul de acord cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană este cea mai bună soluţie pe care România o putea adopta în acest moment, a declarat marţi seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.

„În ceea ce mă priveşte, susţin fără rezerve că soluţia adoptată în proiectul de acord cu Fondul, Banca Mondială şi UE este cea mai bună soluţie pe care România o putea adopta în acest moment. Am să argumentez şi ce a stat la baza acestei soluţii: în primul rând cifrele economice. Văd că toată lumea dă soluţii, partidele se reped să îşi anunţe la televizor soluţiile, dar nu sunt susţinute de cifre soluţiile lor. De aceea, pe aceşti diletanţi îi consider nişte promotori ai dezinformării românilor”, a spus preşedintele.

El a adăugat că va lua în considerare doar soluţiile alternative argumentate cu cifre predictibile, pornind de la realităţile economice.

„Până atunci rămân doar cele două alternative discutate cu Fondul: creşterea fiscalităţii, în paralel cu reducerea cu 20% a salariilor bugetarilor, sau cea adoptată de noi, blocarea oricărei creşteri de fiscalitate şi reduceri de cheltuieli în interiorul bugetului de stat şi al bugetului de asigurări sociale„, a subliniat Traian Băsescu.

El a precizat că a lansat în dezbatere către toţi cei interesaţi proiectul de acord cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, imediat ce acesta a fost tradus.

„Am observat foarte mulţi care spun: ‘De ce nu s-a discutat înainte?’ Ce să se discute înainte? Eu am lansat în dezbatere, către toţi cei interesaţi, proiectul de acord cu FMI, Banca Mondială şi UE, imediat ce acesta a fost tradus. Încă de ieri am transmis pe mail traducerea proiectului de acord, către toţi cei care au participat astăzi, unii l-au primit chiar înainte de începerea discuţiilor”, a explicat şeful statului.

El a mai precizat că declaraţia sa este generată de nevoia de a clarifica motivele întâlnirii de marţi, la Palatul Parlamentului, dar şi pentru a preciza poziţia sa cu privire la cele discutate în cadrul grupului de analiză.

„De asemenea, faptul că foarte mulţi neparticipanţi îşi dau cu părerea mă obligă la o clarificare, având în vedere că românii au nevoie şi de adevăr, până la urmă, nu numai de minciuna celor foarte interesaţi în desolidarizarea românilor faţă de situaţia actuală, pentru că aşa au fost obişnuiţi, să le fie bine, şi au făcut averi, s-au îmbogăţit în perioade tulburi”, a spus Traian Băsescu.

El a menţionat că întâlnirea de la Palatul Parlamentului a fost generată de solicitarea tuturor centralelor sindicale, formulată duminică, în cadrul unei întrevederi la Palatul Cotroceni.

„Atunci s-a solicitat o discuţie între sindicate, Guvern, patronate, partide politice, cu moderarea Preşedinţiei. Probabil din motive tehnice, sindicatele au rugat instituţia prezidenţială să adreseze invitaţiile. Deci nu a fost o întâlnire generată de Preşedinţie. Nici nu a avut ca obiectiv nimic altceva decât dezbaterea proiectului de acord cu FMI”, a spus Băsescu.

În debutul întâlnirii, şeful statului a afirmat, adresându-se presei: „Se pare că o să ne întâlnim tot mai des în perioada următoare”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata