Băsescu: Sunt destule lucruri care au început să se mişte într-o direcţie pozitivă în justiţie

Pe ansamblu sunt destule lucruri care au început să se mişte într-o direcţie pozitivă în sistemul de justiţie, inclusiv din punct de vedere al luptei împotriva corupţiei, a declarat luni (11 ianuarie 2010) preşedintele Traian Băsescu, la şedinţa de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Cred că se încheie un an care poate fi etichetat ca pozitiv din punctul de vedere al activităţii CSM, cu plusuri, cu minusuri, asta s-a întâmplat peste tot, şi în Executiv, şi în Legislativ, şi la Preşedinţie. Nimeni nu a fost perfect, dar sentimentul pe care eu îl am este că anul acesta CSM are o activitate pozitivă”, a declarat şeful statului, în finalul dezbaterii asupra raportului de activitate al CSM pentru 2009.

Băsescu a subliniat că actualul CSM mai are un an de activitate, adăugând că acesta constituie o şansă extraordinară pentru Consiliu să îşi propună să încheie cu mecanismul de cooperare şi verificare. „De ce să nu avem un obiectiv îndrăzneţ. Mai avem un an în faţă? Cred că nu este un bilanţ de sfârşit de mandat, ci unul care trebuie să prefigureze foarte precis obiectivele CSM pentru următoarele 12 luni.

Trebuie încheiat cu nişte propuneri, obiective foarte puternice, având în vedere experienţa pe care CSM a dobândit-o”, a spus preşedintele. Băsescu a evidenţiat că a avut şansa să participe la toate bilanţurile CSM şi astfel a observat evoluţia acestei instituţii. El a mai spus că au existat ani în care a colaborat fie mai bine, fie mai greu cu această instituţie.

„Acesta a fost un an în care am colaborat bine cu CSM şi cred că independenţa trebuie citită corect. Independenţa nu înseamnă lipsă de colaborare, iar pentru acest an cred că o colaborare între toate instituţiile statului, CSM, Preşedinţie, Executiv, Legislativ, nu poate decât să ducă la atingerea, probabil, a unui obiectiv extrem de important care este încheierea mecanismului de cooperare şi verificare”, a afirmat el.

Băsescu a apreciat că, în ansamblu, sunt suficiente aspecte care evoluează într-o direcţie pozitivă în sistemul de justiţie, în ciuda unor deficienţe, precum lipsa personalului suficient sau de perfectă calificare. „Lucrurile au început să meargă într-o direcţie pozitivă, inclusiv din punct de vedere al luptei împotriva corupţiei. Anul 2009 s-a văzut a fi un an în care justiţia a devenit mai vizibilă şi, aş spune, mai pragmatică, fie că vorbim de procurori, fie de judecători.

Să sperăm că acest trend se va menţine şi dosare care stau de multă vreme vor primi soluţie, indiferent care (…) ca să se scape de sentimentul acesta ca unii pot fi judecaţi, alţii nu”, a subliniat şeful statului. Preşedintele Băsescu a remarcat că acest aspect nu este atribuţiunea CSM, dar a apreciat că instituţia poate contribui la unificarea practicii judiciare, ceea ce ar conta inclusiv în vederea obiectivului de a scăpa de mecanismul de cooperare şi verificare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata