Băsescu: Trei banci au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale

18

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri (4 noiembrie 2009) seara, la Palatul Cotroceni, dupa consultarile cu reprezentantii crescatorilor de animale, ca pâna in prezent 3 banci au semnat conventii de finantare a crescatorilor de animale, desfasurându-se discutii asupra conditiilor de acordare a finantarii cu alte doua banci.

“În momentul de fata sunt 3 banci care au semnat conventii de finantare a crescatorilor de animale: CEC, BRD si BCR. În proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii pentru crescatorii de animale se mai afla Reiffeisen Bank si Bancpost”, a precizat presedintele Basescu. El a mentionat ca s-a convenit achitarea diferentei dintre sumele pe care le-au platit deja Agentia APIA si Guvernul României catre crescatorii de animale.

“Procesul de plata a acestor sume este in derulare. S-au platit 200 de lei pentru fiecare cap de vita si 15 lei pentru fiecare oaie. Au mai ramas de platit, in interiorul subventiei pe care Guvernul o plateste anul acesta crescatorilor de animale, 371 de lei pe cap de vita si inca 29 de lei pentru fiecare oaie”, a precizat seful statului. Traian Basescu a subliniat ca CEC este gata sa plateasca incepând de luni, iar celelalte banci isi vor anunta programul in perioada imediat urmatoare.

“Conventiile cu CEC, BRD si BCR pe care l-au semnat si APIA si Fondul de Garantare stabilesc plata a 334 de lei pentru fiecare cap de vita si plata a 26 de lei pentru fiecare oaie”, a mai precizat seful statului.
El a adaugat ca singure le lucruri care mai trebuie stabilite sunt mecanismul tehnic si actele pe care crescatorii de animale trebuie sa le prezinte la banca, aceste detalii urmând sa fie fixate, joi (5 noiembrie 2009), in cadrul unei discutii intre conducerea celor 3 banci, APIA, Fondul de Garantare si reprezentantii crescatorilor de animale.

“Consider ca in acest moment eu mi-am indeplinit angajamentul asumat acum 10 zile in discutiile cu crescatorii de animale, ramâne ca mecanismul tehnic sa fie stabilit intre banci, reprezentantii crescatorilor de animale si institutiile statului implicate”, a precizat Basescu. Presedintele Traian Basescu a avut, miercuri (4 noiembrie 2009) seara, o discutie cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, la care a fost prezent si directorului Fondului de Garantare a Creditului Rural, Veronica Toncea.

Întrevederea de la Palatul Cotroceni s-a desfasoarat dupa ce, pe 28 octombrie, seful statului a declarat, in urma unor discutii cu reprezentantii fermierilor care au protestat in fata Palatului Cotroceni, ca se vor cauta solutii pentru a se mari prima transa a subventiilor ce urmeaza sa le fie acordate crescatorilor de animale. Fermierii care au protestat, miercurea trecuta, in zona Palatului Cotroceni, pentru neplata subventiei pentru cresterea animalelor au anuntat ca vor reveni joi, 5 noiembrie, daca nu vor primi asigurari in scris ca li se vor da banii pâna la alegeri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata