Băsescu: Voi ridica problema Republicii Moldova la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est

Președintele Traian Băsescu a anunțat marți, 22 iulie, că la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est va ridica problema Republicii Moldova, în contextul interdicțiilor privind importurile de către Federația Rusă pentru vinuri și fructe din această țară.

„Voi ridica și problema Moldovei, care așa cum ați văzut ieri va trebui să înfrunte sancțiuni prin interdicțiile de la importuri de către Federația Rusă pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comerț exterior în perioada de toamnă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere vă pot spune că UE a dublat cotele în regim duty free, deci fără bani, pe care cotele de fructe și vinuri pe care Republica Moldova le poate exporta pe piața UE, însă ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova”, a spus șeful statului pe aeroportul „Henri Coandă”, înainte de plecarea la Varșovia unde se desfășoară reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est.

În context, el a precizat că în principal România și Polonia ar trebui să găsească soluții de depozitare a producției de fructe din această toamnă din Republica Moldova, motivând că marea problemă a agricultorilor moldoveni este lipsa capacității de depozitare a fructelor.

„Va fi o problemă pe care o voi ridica pentru a sprijini Republica Moldova și pentru a nu crea tensiuni între agricultori și Guvern, Guvern care a avut opțiunea de a semna Acordul de asociere. Mai mult facilitățile care decurg din dublarea cotelor de fructe și vinuri pe piața UE intră în vigoare de la 1 octombrie, iar agricultorii moldoveni au nevoie de o soluție acum când încep recoltarea la fructe”, a spus președintele Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata