Bătaia de joc din grădiniţe: alimente expirate şi grupuri sanitare defecte

– Sute de unităţi de învăţământ preşcolar din ţară nu întrunesc nici măcar condiţiile minime de igienă pentru a funcţiona şi nu respectă regulamentele de ordine interioară.

– ANPC a aplicat amenzi de 309.000 lei pentru administratorii gradinitelor

.

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au controlat, in perioada 21-25 septembrie 2009, 422 de gradinite cu program prelungit, particulare si de stat, constatându-se ca. la 223 dintre acestea nu erau respectate prevederile legale privind calitatea serviciilor prestate in spatiile de educare, precum si cele privind calitatea hranei.

Astfel, din cele 26.000 kg de produse alimentare verificate de comisarii ANPC, 630 kg prezentau abateri.

Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la utilizare 90 kg de produse alimentare, alte 540 kg care aveau abateri de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, pâna la remedierea deficientelor.

Comisarii ANPC au aplicat, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, 81 de amenzi contraventionale, in valoare de 309.000 lei si 142 avertismente.

Aspectul spatiilor destinate copiilor a fost un alt punct important pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC, acestia constatând ca unele grupuri sanitare erau insuficiente sau erau necorespunzatoare (faianta desprinsa de pe pereti, lipsa sursei de apa calda, rezervorul wc-ului era defect, lavoare uzate sau amplasate la aceeasi inaltime si nu diferentiat in func tie de vârsta copiilor) sau ca paturile nu aveau grilaj de protectie, iar in unele cazuri lipseau husele de protectie pentru saltele le destinate odihnei de prânz a copiilor. Cele mai multe astfel de cazuri au fost întâlnite în judeţele Neamţ, Tulcea, Arad, Braşov, Alba, Bacău, Galaţi şi Bucureşti.

În ceea ce priveste calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC au descoperit  alimente cu data durabilitatii minimale depasita (neincadrarea in data limita de consum), lipsa documentelor de provenienta a alimentelor, ca si nerespectarea conditiilor de depozitare.

Comisarii ANPC au mai constatat ca unele gradinite nu calculau necesarul zilnic de calorii si substante nutritive la alcatuirea meniului sau nu alcatuiau o dieta diferentiata, in functie de grupa de vârsta a copiilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ok, KO spune

    Oh well, si care-i problema? Alimente expirate şi grupuri sanitare defecte ei siiii…..? Copiii trebuie sa se caleasca pentru cind vor fi mari si vor trebui sa invete cu caciului si manusi, si mai tarziu cand vor trebui sa se interneze sau opereze sa supravietuiasca in frigul din spitale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata