Băutura sultanilor: braga de Severin

Strămoșii familiei Domnicăi Hasan Oprescu din Drobeta Turnu Severin au migrat din Albania în urmă cu peste 115 ani, iar când au ajuns în orașul de la Dunăre și-au deschis o prăvălie pe strada Traian, la numărul 130, unde au început să comercializeze bragă sau boza, cum i se mai zice în limba turcă acestei ”băuturi a sultanilor”.

Spre deosebire de rețetele de preparare a acesteia utilizate de turcii nomazi, cea a bunicului, Baiaram Hasan-Corapi, era mai deosebită de aceea a intrat și în legenda locului în care s-a stabilit. Gustul brăgii făcută în casa urmașilor acestuia ”este dulce acrișor și musai să țicure la limbă”.

”Ea este hrănitoare, bogată în produse de fermentație acidă, cu un conținut infim de alcool și creează un mediu complex, propice dezvoltării diferitelor microorganisme, îndeosebi cele din tipul Escherichia coli și Sacharomyces, care imprimă o aromă particulară pronunțată.

Pentru prepararea a 100 litri de bragă se amestecă 111 litri apă cu 5 kilograme de făină de mălai, 2,5 kilograme făină de grâu și două cuburi de drojde de bere. Pasta obținută se fierbe la foc domol timp de cinci ore într-un cazan de cupru. Când devine vâscoasă, se răstoarnă pe o masă din lemn și se frământă ca aluatul de pâine. Apoi se lasă la fermentat ‘de azi pe mâine’, apoi este omogenizată cu o lopățică din lemn.

Se lasă la limpezit, la temperatură scăzută, o zi și ceva. După acest interval de timp se strecoară și se adaugă zahăr. În lume sunt mai multe moduri de a prepara braga, dar rețeta moștenită de familia mea, transmisă din tată-n fiu, este cea mai simplă, cea mai gustoasă și devine perisabilă după patru-cinci zile”, a precizat  Domnica Hasan Oprescu.

Potrivit acesteia, de la cele două ”prăvălii” pe care le are în Drobeta Turnu Severin, în afară de localnici, se aprovizionează zilnic zeci de sârbi iar mulți vin anume din Serbia ca să cumpere bragă.

”Braga de Severin este bună pentru curele de slăbit, ajută digestia, are proprietatea de a stimula secreția de lapte la femei după naștere și, datorită vitaminelor  A, B,C și D și sărurilor minerale pe care le conține este utilizată cu succes și în alimentația sportivelor‘, a precizat Domnica Hasan Oprescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata