BCE critică Guvernul României pentru reducerea salariilor angajaţilor BNR

Banca Centrală Europeană (BCE), care apără măsurile de austeritate fiscală adoptate în Uniunea Europeană, a criticat decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, se arată într-un articol apărut marţi în ziarul britanic ‘The Financial Times’ (FT).

BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice. De asemenea, BCE a avertizat şi Guvernul Ungariei, care intenţionează să reducă salariul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei.

BCE nu şi-a exprimat opinia referitoare la ideea generală a reducerii salariilor celor care se ocupă de politica monetară în ţările puternic afectate de criză şi nu a avut obiecţii la reducerea voluntară a remuneraţiei adoptată în ultimii ani de guvernatorii Băncii Centrale a Irlandei. Totuşi, punctul de vedere al BCE ar putea declanşa critici din cauza excluderii angajaţilor băncilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Guvernul României a anunţat în mai că va reduce cu 25 la sută salariile tuturor angajaţilor din sistemul public, inclusiv angajaţii Băncii Naţionale a României, pentru a îndeplini ţinta de deficit de 6,8 la sută din PIB, stabilită cu FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata