BCE îşi construieşte un nou sediu, pe fondul dificultăţilor monedei euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, urmează să inaugureze miercuri construcţia unui nou sediu al băncii, pe malul râului Main din Frankfurt, în valoare de 850 de milioane de euro, în cadrul celui mai semnificativ efort de a oferi euro o casă permanentă, după ce proiectul a stagnat mai mulţi ani, relatează cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

BCE a dorit de mai mulţi ani să abandoneze EuroTower, o construcţie închiriată, în stilul anilor ’70, situată în inima districtului financiar din Frankfurt, pe care o ocupa din 1994, atunci când funcţiona sub denumirea de Institutul Monetar European. Potrivit WSJ, BCE este probabil singura bancă importantă din lume care împarte spaţiul cu un restaurant şi un club de noapte, numit XXL.

Noul sediu, situat în modernul cartier Ostend, constă din două turnuri – unul de 41 de etaje şi altul de 44 de etaje – unite de un masiv centru de vizitare şi de conferinţe – pe locul unde s-a aflat odată piaţa de fructe şi legume.
Trichet nu se va muta în noul spaţiul până ce lucrările nu vor fi finalizate complet. Mandatul său de opt ani expiră însă în octombrie 2011, iar data prevăzută pentru mutare, dacă totul corespunde planurilor, nu va fi înainte de 2014.

BCE şi-a dorit un sediu permanent încă înainte de crearea unei monede unice în 1999, însă proiectul a trenat mulţi ani, până a trecut de etapele de aplicare, design, planificare şi studii ale solului, înainte de a se începe procesul de licitare pentru contractori, în 2007.
Primăria oraşului Frankfurt a căutat timp de 10 ani un cumpărător pentru spaţiul pe care se află clădirea fostei hale de fructe şi legume (construită în 1928), în condiţiile în care reglementările pentru conservarea monumentelor istorice, care se aplicau acesteia, făceau imposibilă achiziţia sa de către o companie privată.

În acest context, fondurile generoase de care dispunea BCE au făcut din bancă un cumpărător ideal. BCE s-a angajat totodată să reabiliteze fosta hală şi să o înglobeze în centrul de conferinţe şi de primire a vizitatorilor. BCE va plăti întregul proiect din fonduri proprii.

Fiecare bancă centrală europeană plasează bani într-un fond de capital comun, care a strâns aproximativ 6 miliarde de euro în 2009. Dintre acestea, aproape 180 de milioane de euro au fost deja cheltuite pe costuri în avans.
Noul sediu al BCE va include 2.200 de spaţii de muncă pentru cei aproximativ 1.500-1.800 de angajaţi ai băncii, urmând ca fiecare dintre cele 16 state membre ale zonei euro să aibă în respectiva clădire câte un birou.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata