BCE menţine dobânda de bază la nivelul record de 0,15%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 7 august, să mențină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%, așteptând ca măsuri de stimulare a economiei zonei euro să-și facă simțite efectele, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menține nemodificat costul creditului era una așteptată de analiști, după ce la ședința de politică monetară din iunie BCE a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight și, de asemenea, a anunțat o nouă rundă de credite ieftine pe patru ani pentru a stimula creditarea și creșterea economică. Primul astfel de împrumut va putea fi accesat din 18 septembrie.

Tot la reuniunea de joi, BCE a menținut și rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de minus 0,10%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40%.

‘Situația geopolitică sporește riscurile la adresa economiei, dar nu ne așteptăm ca BCE să-și modifice substanțial politica până anul viitor. Ne așteptăm ca BCE să lanseze un nou program de achiziționare de active în 2015, achiziționând mai degrabă bonduri din sectorul privat decât din cel guvernamental. Dar, pe moment, BCE promovează un model diferit pentru încurajarea creditării’, a afirmat economistul Anatoli Annenkov de la Societe Generale.

Atenția analiștilor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

BCEdobanda de politica monetarazona euro
Comentarii (0)
Adaugă comentariu