BCE menţine dobânda de bază la nivelul record de 0,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 6 februarie, să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%, înainte de publicarea, în martie, a noilor estimări economice, care ar urma să arate dacă deflaţia ameninţă redresarea zonei euro, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menţine nemodificat costul creditului era una aşteptată de analişti, în condiţiile în care Eurostat a anunţat că, în luna ianuarie, rata inflaţiei în zona euro a coborât până la 0,7%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Tot joi, BCE a decis să menţină nemodificată rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,75%.

‘Menţinerea ratei dobânzii era aşteptată de analişti, deşi apreciem că decizia a fost luată la limită şi i-ar putea dezamăgi pe unii analişti’, a declarat economistul Nomura, Nick Matthews.

Dobânzile scăzute pot stimula creşterea economică, însă BCE are la dispoziţie un spaţiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază.

Unii analişti sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata