BCE menţine dobânda de bază la nivelul record de 0,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 8 mai, să mențină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, așteptând noile prognoze de inflație și creștere care vor fi publicate în luna iunie înainte de a decide dacă va lua noi măsuri pentru a contracara inflația scăzută din zona euro, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menține nemodificat costul creditului era una așteptată de analiști. Atenția piețelor se va îndrepta acum spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicații cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.

Potrivit unei declarații de luna trecută a lui Draghi, Consiliul guvernatorilor este ‘unanim în angajamentul de a utiliza instrumente neconvenționale pentru a face față riscurilor unei perioade prelungite de inflație scăzută’.

Oficiul european de statistică (Eurostat) a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a crescut ușor în luna aprilie 2014 până la 0,7% de la nivelul de 0,5% înregistrat în luna martie 2014.

Reuniunea de joi a Consiliul guvernatorilor a avut loc pe fondul unei dispute franco-germane cu privire la aprecierea monedei euro, un factor care potrivit lui Draghi ar putea sta la baza unei acțiuni de politică monetară. Oficialii germani au declarat luni că nivelul de schimb al monedei euro este o chestiune care privește BCE și nu politicienii, criticând indirect o declarație a premierului francez potrivit căruia cursul de schimb actual al monedei euro este prea mare și este nevoie de o politică monetară adecvată care să conducă la slăbirea euro. În ultimele șase luni moneda euro s-a apreciat cu 4% în raport cu dolarul american.

Potrivit unui sondaj derulat de Reuters în rândul analiștilor, moneda euro trebuie să ajungă la nivelul de 1,42 dolari pentru ca BCE să ia măsuri. Miercuri moneda unică era cotată la 1,39 dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata