BCE va injecta, din 9 martie, 1.100 de miliarde de euro pentru redresarea zonei euro şi prevenirea deflaţiei

Banca Centrală Europeană (BCE) începe, în 9 martie, mult așteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste, transmit DPA, Bloomberg și Reuters.

Președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunțat achiziții lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro (65 miliarde de dolari), din 9 martie 2015 până în septembrie 2016.

Strategia BCE, de a injecta bani în economie, este similară programelor de succes lansate de Rezerva Federală a SUA (Fed) și de Banca Angliei (BoE). Programul va permite companiilor să facă împrumuturi și să investească, încurajându-le să-și majoreze cheltuielile și numărul de angajați.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit în creștere estimările privind evoluția zonei euro în 2015, după publicarea unor date pozitive, care arată o accelerare a activității economice la începutul acestui an. În 2015, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată în decembrie, pe fondul scăderii prețurilor la energie și al deprecierii euro.

În 2016, PIB-ul zonei euro va crește cu 1,9% (de la 1,5% previzionat anterior), iar în 2017 expansiunea va fi de 2,1%, reflectând impactul favorabil al scăderii prețului la țiței, al deprecierii euro și al măsurilor de politică monetară anunțate de BCE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata