BCE va interveni pe piaţa obligaţiunilor pentru a sprijini euro

Banca Centrală Europeană va cumpăra obligaţiuni guvernamentale şi private ca parte a pachetului de asistenţă financiară, în valoare de o mie de miliarde de dolari, adoptat de UE şi FMI pentru stabilizarea pieţelor financiare internaţionale şi prevenirea colapsului monedei euro prin extinderea crizei din Grecia, transmite Bloomberg.

BCE vrea să ‘atenueze tensiunile severe de pe unele segmente ale pieţelor financiare, care afectează politica monetară’, a anunţat Banca Centrală Europeană la câteva minute după ce miniştrii de Finanţe din zona euro un anunţat măsuri în valoare de o mie de miliarde de dolari pentru stabilizarea pieţelor financiare internaţionale şi prevenirea colapsului monedei euro prin extinderea crizei din Grecia.

BCE va interveni pe ‘acele segmente de piaţă care prezintă disfuncţionalităţi’, semnalând că recentele creşteri ale randamentelor obligaţiunilor unor state din zona euro sunt nejustificate. Autorităţile de reglementare încearcă să restabilească încrederea pieţelor şi să protejeze relansarea economiei mondiale.

După o săptămână în care pieţele au arătat temeri privind accesul la finanţare, BCE a decis să ofere băncilor suficiente fonduri, cu termene de restituire între trei şi şase luni. De asemenea Rezerva Federală a Statelor Unite a redeschis liniile de swap valutar cu câteva bănci centrale.

Prin acorduri de swap valutar, Rezerva Federală americană oferă dolari băncilor centrale din străinătate, în schimbul valutelor lor. La rândul lor băncile centrale împrumută dolarii de la Fed băncilor comerciale, ceea permite firmelor să aibă acces la dolari într-o perioadă de restrângere a creditării.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a cerut Spaniei, Irlandei şi Portugaliei, ţări care au suferit un puternic impact pe pieţe din cauza crizei greceşti, să aplice rapid planuri de ajustare fiscală.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Atkinson, a apreciat că Spania a prezentat un plan de măsuri ‘destul de bogat’, subliniind că este necesar ca acesta să fie pus rapid în mişcare pentru a se reuşi reducerea deficitului.

Spania s-a văzut afectată de efectele crizei greceşti deoarece, în ciuda faptului că nivelul datoriei sale este mai mic decât media europeană, deficitul său este foarte mare, iar perspectivele de creştere sunt mai slabe decât la majoritatea vecinilor săi.

Portugalia a fost retrogradată pentru datoria pe termen lung de agenţia Standard and Poor’s, la fel ca Spania. Sunt posibile şi alte retrogradări, pe fondul temerilor contaminării de la criza bugetară a Greciei către celelalte ţări. Primele de risc ale obligaţiunilor spaniole se află la cel mai mare nivel de la introducerea euro, în 1999.

Atkinson a subliniat că ‘majoritatea’ ţărilor europene se află într-o situaţie mai bună decât cea a Greciei, deoarece au un nivel mai scăzut al datoriei, finanţe publice mai bune şi cifre economice fiabile.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat un atac puternic împotriva speculaţiilor de pe piaţa financiară care au avut loc săptămâna trecută, afirmând că executivul UE ar putea opta rapid pentru unele pieţe mai reglementate, dacă se constată că se acţionează iresponsabil.

‘Comisia va face tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că pieţele financiare nu vor deveni teren pentru speculaţii’, a precizat Barroso.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata