BEC a respins candidaturile propuse de PRM pe motiv că nu au numărul minim de semnături de susţinere valabile

Candidaturile propuse de PRM sub semnătura preşedintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, au fost respinse de Biroul Electoral Central (BEC) pe motiv că nu au numărul minim de semnături de susţinere valabile.

„Luând în considerare faptul că 28.797 de semnături de susţinere a listei de candidaturi propuse de PRM sub semnătura preşedintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, sunt afectate de vicii de formă şi fond, numărul de semnături de susţinere valabile fiind 196.104, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile”, relevă motivarea deciziei BEC.

Potrivit acesteia, printre neregulile depistate în urma verificării listelor de susţinători se numără lipsa numelui şi prenumelui persoanei care a întocmit lista de susţinători, dar şi a datelor de identificare a declarantului, absenţa semnăturii susţinătorului, a datei naşterii acestuia, lipsa seriei sau a numărului actului de identitate al susţinătorului şi prezenţa în listele de susţinători a 57 de persoane care nu au împlinit 18 ani.

În altă ordine de idei, BEC a constatat mai multe „neregularităţi” în unele dosare de candidaturi depuse de PRM. Majoritatea neregulilor vizează că faptul că unii candidaţi nu au precizat dacă au avut sau nu calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii.

De asemenea, BEC a respins cererea de înregistrare a candidaturilor PRM depusă prin Gheorghe Funar observând că potrivit menţiunilor din Registrul Partidelor Politice valabile pe 26 martie preşedintele PRM e Corneliu Vadim Tudor.

BEC a avut în vedere prevederi din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European potrivit cărora listele de candidaţi se semnează de conducerea partidului politic, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a alianţei politice sau electorale ori de persoanele împuternicite în mod expres pentru a le semna.

Eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor a anunţat miercuri că va depune contestaţie împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturilor PRM la alegerile pentru Parlamentul European. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata