Belgia a inceput sa ofere pilule de iod locuitorilor, in caz de accident nuclear

Autoritatile au inceput sa puna la dispozitia celor 11 milioane de cetateni pastile de iod, in eventualitatea producerii unui accident nuclear in una dintre centralele nucleare din Belgia. Momentan, reactoarele de energie nucleara ale tarii se afla intr-un stadiu avansat de uzura, chiar daca guvernantii sustin ca nu exista un „risc specific”.

Guvernul de la Bruxelles a lansat, de asemenea si un site in limbile oficiale ale Belgiei – franceza, germana si olandeza – care contine instructiuni in caz de urgenta.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat ca Executivul intentioneaza sa informeze in „mod corespunzător” publicul, transmite cotidianul The Guardian.

Stocuri de pastile de iod au ajuns deja in depozitele farmaciilor, scrie mass-media belgiana. Fiecar cutie contine 10 pilule, care sunt recomandate in caz de accident nuclear, pentru a reduce acumularea de radiatii in glanda tiroida.

De altfel, subiectul pericolului iminent pe care il reprezinta facilitatile nucleare ale Belgiei a fost abordat de nenumarate ori la nivelul UE, dupa ce uzinele s-au confruntat in ultimii ani cu o serie de incidente – de la scurgeri radioactive si pana la tenative de sabotaj.

Tarile de Jos, Luxemburg si Germania au fost cele mai vocale tari pe marginea riscului de dezastru nuclear.

In 2015, Guvernul Olandei a comandat milioane de pilule de iod pentru olandezii care traiesc in apropiere de granita cu Belgia.

Belgia are sapte reactoare nucleare: patru in Doel, in apropiere de portul Antwerp si trei in Liege, in regiunea francofonă a tarii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata