Beneficiarii de fonduri europene: „Sistemul bancar este în continuare blocat!”

Reprezentantii firmelor care au obtinut contracte de finantare europeana in domeniul energiei regenerabile sustin ca inca nu se pot semna contracte cu bancile pentru cofinantare, deoarece sistemul bancar este in continuare blocat, au declarat acestia, joi (19 noiembrie 2009), la semnarea contractelor de finantare pentru primele sase din cele 14 proiecte aprobate in sectorul productiei de energie regenerabila.

“Înca nu se pot semna contracte cu banci. Sistemul bancar este blocat. Bancile cauta firme cu dimensiuni perfecte”, a declarat Natalia Vasile, administratorul societatii UNICOM 3N 2000. De asemenea, acestia au adaugat ca bancile se orienteaza mai putin catre sectoarele de productie si agricultura in finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie realizate in cadrul Programelor Operationale Sectoriale finantate cu fonduri UE.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat, la rândul sau, ca cea mai mare problema in acest context este alimentarea neincrederii in economie, motiv pentru care este necesar un dialog cu bancile pentru recapatarea increderii.
“Este una dintre problemele pentru care cautam solutii. Banca Nationala a lasat lichiditate bancilor comerciale. Cea mai mare problema este alimentarea in continuare a neincrederii. Reactia bancilor este una fireasca in acest context. Trebuie sa discutam cu reprezentantii sistemului bancar sa recapatam increderea”, a declarat Adriean Videanu.

Joi au fost semnate contractele de finantare pentru sase proiecte pentru modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile ce au o valoare totala de 269 milioane lei din care finantarea nerambursabila aprobata este de 114 milioane lei.

Puterea instalata este de 31,5 MWe putere electrica si 30,5 MWt putere termica. Este vorba despre trei microhidrocentrale, un proiect in domeniul energiei geotermale, unul in energia eoliana si unul pentru valorificarea biomasei.

“Problema bancilor nu este cât sa finanteze, ci care proiecte si care firme. Cu aceasta problema se confrunta firmele care au aplicat pentru toate axele Programului Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice in domeniul energetic”.
Toate categoriile de beneficiari sunt afectate”, a declarat directorul Autoritatii de Management din cadrul ME, Catalina Merita. Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, o noua sesiune de depunere de proiecte pentru productia de energie din resurse regenerabile va fi deschisa in data de 1 decembrie 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata