Berceanu, despre deşeurile ilegale de la Săruleşti: Vorbim de peste 4.000-5.000 de tone

La Săruleşti, cantitatea de deşeuri ilegale găsite joi, în urma descinderii poliţiştilor, jandarmilor şi comisarilor de mediu este estimată la peste 4.000 – 5.000 de tone şi se va confisca cât se poate de mult, dar în primul rând deşeurile masive care prezintă un pericol pentru mediu, cum sunt motoarele dezasamblate şi caroseriile, a declarat comisarul – şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„Am ajuns aici în urma unor verificări de documente vizavi de transporturi ilegale de deşeuri, transporturi ilegale de metale provenite din incinerarea deşeurilor. Pe lângă aceste deşeuri, găsim şi multe deşeuri toxice pentru noi şi pentru mediu, de aceea igienizarea locaţiei respective este prioritară. Dăm un semnal în această piaţă a deşeurilor, piaţă ilicită care se dezvoltă în fiecare zi şi celor care vor să aducă în România deşeuri pe această cale. De asemenea, autorităţile locale trebuie să înţeleagă că astfel de activităţi sunt ilegale şi trebuie să le ducă în zona de legalitate prin amenajări specifice sau să colaboreze cu instituţiile statului. Avem 180 de jandarmi care ne ajută, 65 de poliţişti, 23 de comisari din Garda de Mediu şi munca noastră este să prevenim astfel de depozitări ilegale. Tot ce vedeţi aici, tot uleiul pe care îl vedem pe stradă, toate deşeurile astea se scurg direct în pânza freatică. Pânza freatică este puternic afectată, solul este puternic afectat, sănătatea noastră este afectată. De fiecare dată când aţi venit pe A2 probabil aţi văzut incendieri ilegale din această zonă. Ceea ce facem este doar un exerciţiu tactic pe acest câmp al infracţionalităţii de mediu. Vom reveni cu acţiuni similare şi în restul ţării”, a spus Berceanu.

Pe de altă parte, Şeful Gărzii de Mediu a precizat că, în urma unor acţiuni similare, efectuate la Sinteşti, „aproape că au încetat” incendierile ilegale de deşeuri.

„Avem un prim exemplu pozitiv în Sinteşti, lângă Bucureşti, unde aceste incendieri aproape au încetat. Acolo, comunitatea locală s-a organizat şi îmi doresc din tot sufletul să avem un Săruleşti care va creşte după exemplul comunităţii din Sinteşti”, a subliniat el.

De altfel, întrebat care sunt legăturile dintre cele două localităţi, Berceanu a menţionat că multe companii au sedii şi puncte de lucru atât în Săruleşti, cât şi în Sinteşti.

„Documente şi transporturi ilegale se fac cu acte emise ori în Sinteşti ori în Săruleşti. Astfel de exemple le găsim şi în alte locuri din ţară şi ajutorul Ministerului de Finanţe este foarte important în a destructura aceste reţele de crimă organizată care încă funcţionează în România, din păcate. Sinteşti este încă o problemă socială, dar au început autorităţile să meargă acolo. Sunt ONG-uri care merg acolo şi se duc pe zona educaţiei. Avem nevoie de infrastructură, avem nevoie de rezolvarea problemelor de infrastructură şi aici, cum se vede foarte clar canalizare. Avem nevoie de educaţie în primul rând şi cred că un efort conjugat din partea mai multor ministere – Mediu, de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei – au un efect benefic faţă de aceste comunităţi pe care noi, poate, le-am ignorat până acum”, a menţionat comisarul-şef.

Referitor la cantitatea estimată de deşeuri ilegale găsite la Săruleşti, Octavian Berceanu a spus că este vorba despre mai mult de 4.000 – 5.000 de tone. Din această cantitate, urmează să se confişte „cât putem de mult, cât ne permitem tehnic”.

„Sunt diferite tipuri de deşeuri. Vom confisca mai întâi deşeurile masive, care prezintă un pericol pentru mediu, din care se scurge ulei – avem acolo nişte motoare dezasamblate, avem caroserii – după care, cu ajutorul primăriei, vom interveni pe deşeurile de dimensiuni mai mici, care necesită o forţă de muncă specializată. Primăria nu a făcut nimic, este adevărat, dovezile sunt pe străzi că nu s-a explicat foarte mult, dar există metode prin care o putem ajuta să-şi rezolve aceste probleme”, a adăugat acesta.

În contextul activităţii ale Comisarii Gărzii de Mediu, alături de poliţişti şi jandarmi au descins joi în Săruleşti în urma unor suspiciuni că aici sunt depozitate ilegal deşeuri care urmau să fie arse, fapt ce ar ridica gradul de poluare în zonă.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata