Berceanu solicită FMI 0,4-0,5% din PIB pentru investiţii mari

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, participă luni, 3 mai, la discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi va solicita 0,4- 0,5 la sută din PIB pentru investiţii mari în infrastructură.

„Am de gând să cer 0,4-0,5 la sută din PIB pentru investiţii mari, deja pornite”, a spus Berceanu.

El a afirmat că România şi-ar putea permite timp de 1-2 ani un deficit bugetar mai mare cu condiţia să se ducă în investiţii.

Ţările europene care şi-au revenit din criza economică şi-au revenit făcând deficite mari. Franţa, spre exemplu, care are un grad de îndatorare de 90 la sută, a avut în 2009 un deficit de 9 la sută, iar pentru 2010 un deficit de 8,5 la sută. Noi avem un grad de îndatorare de 20 şi ceva la sută (…).

Deficitul de 5,9 la sută a fost previzionat la începutul anului, mergând pe un anumit grad de încasări la bugetul de stat. Se pare că nu vor fi cât s-a previzionat. MFP are un rol important să adune taxele şi impozitele actuale, nu doar să ne spună ce cheltuieli şi ce să tăiem”, a spus Berceanu.

Ministrul a mai adăugat, referitor la discuţiile cu FMI, că dacă se ,,taie,, de peste tot (cheltuielile – n.r.) există riscul ca prognoza de creştere economică să nu se îndeplinească, ba chiar economia să treacă în teritoriul negativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata