BERD: Problemele băncilor din Grecia ar putea afecta Bulgaria, România şi Serbia

Bulgaria, România şi Serbia ar putea fi afectate de criza din Grecia, din cauza nivelurilor ridicate ale expunerii băncilor elene în aceste state, a anunţat miercuri, 5 mai, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Reuters.

‘Există un risc potenţial în statele în care băncile elene joacă un rol important – Bulgaria, România, Serbia. Până acum nu am observat vreun efect semnificativ, subsidiarele băncilor elene s-au comportat bine’, a declarat preşedintele BERD, Thomas Mirow, într-o conferinţă de presă.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România:

  • National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească,
  • EFG Eurobank, care controlează Bancpost,
  • Alpha Bank,
  • Piraeus Bank şi
  • ATE Bank (fosta Mindbank).

Luni, adjunctul ministrului grec de Finanţe, Philippos Sachinidis, a declarat că planul masiv de salvare a Greciei va include şi 10 miliarde de euro pentru sprijinirea băncilor greceşti, care ar putea fi afectate de recesiunea ce ar putea să dureze trei ani.

Fondul de Stabilitate Financiară creat de Grecia va cumpăra acţiuni preferenţiale ale băncilor, convertibile în acţiuni obişnuite.

Băncile elene s-ar putea confrunta cu o creştere a împrumuturilor neperformante, din cauza declinului economiei, a declarat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a anunţat, vineri, că a retrogradat ratingurile pentru soliditate financiară, depozite şi datorii pentru nouă grupuri bancare din Grecia (National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank, Emporiki Bank of Greece, Agricultural Bank of Greece, General Bank of Greece, Marfin Egnatia Bank şi Attica Bank).

Agenţia de rating a explicat că tensiunile economice actuale cu care se confruntă Grecia au un impact asupra situaţiei din sectorul bancar. De asemenea, Moody’s a avertizat că ratingurile pentru depozite şi datorii rămân sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, urmând ca revizuirea să fie finalizată în acelaşi timp cu cea pentru ratingul suveran al Greciei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata