Bere, preparate bavareze şi distracţie multă la cea de-a doua ediţie a Oktoberfest ce începe la Timişoara

19

Cea de-a doua ediție a Oktoberfest începe joi, 24 septembrie, la Timișoara, cu preparate tradiționale bavareze și bere din belșug, precum și cu multe surprize, promit organizatorii.

‘Boieri dumneavoastră, cinstite jupânițe, bănățeni care sunteți, voi timișoreni și voi, iubitori de bere, poftiți la Oktoberfest!’, este îndemnul adresat de aceștia publicului.

Conform gazdelor, actuala ediție îl va aduce pentru public pe Unchiul Hans — mascota, parada carelor cu bere, cârnatul ‘XXL’ picant sau cu cașcaval, fanfare și muzică nemțească, concurs karaoke, concursuri (Miss Heidi, pregătirea lăzii cu zestre, Miss Popularitate și Regele Oktoberfest) și multe alte surprize, printre mesele încărcate cu preparate bavareze tradiționale și bere.

‘La Oktoberfest sau la alte petreceri din Bavaria este o mare socializare. Dacă vrei să ocupi o masă, nu vei găsi una întreagă liberă, ci doar câte un loc aici, unul în altă parte, printre persoane necunoscute, iar după 10 minute și o bere ești prieten cu ele. Așa am cunoscut și am vorbit cu italieni, cu americani, cu japonezi, cu germanii din nord, se legau repede prieteniile și aceasta mi-a plăcut la Oktoberfest.(…) În Bavaria nu există numai Oktoberfest, aceasta este doar cea mai cunoscută sărbătoare, dar fiecare oraș are sărbătoarea proprie”, a relatat miercuri,Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German din Banat, precizând că dorește ca acea atmosferă bavareză să fie prezentă și la Timișoara.

Oktoberfest este o sărbătoare a recoltei și, conform istoricului timișorean Ioan Hațegan, inclusiv șvabii din Banat aveau o astfel de sărbătoare, dar în ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate prin plecarea masivă a nemților în Germania, ducând odată cu ei și frumoase obiceiuri — Kirchweih (hramuri bisericești), zile ale recoltei (numite, acum, Oktoberfest) sau Fărșangul (carnaval cu măști, la intrarea în Postul Paștelui).

 (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News