Bernanke, îngrijorat de efectele şomajului asupra economiei americane

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat joi, 3 iunie,  că este îngrijorat de efectele şomajului asupra economiei americane, iar Banca Centrală a SUA încurajează băncile să acorde credite oamenilor de afaceri, transmite Bloomberg.

‘O problemă dificilă este rata continuu ridicată a şomajului, care impune costuri semnificative asupra muncitorilor şi familiilor lor, precum şi asupra societăţii noastre ca întreg’, a afirmat oficialul Fed la un forum desfăşurat în Chicago.

‘Provocarea cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că cei care împrumută au acces la credite astfel încât, dacă doresc, să-şi poată extinde afacerile sau să-şi majoreze numărul de angajaţi, ajutând la redresarea economiei noastre’, afirmă Bernanke. Acesta nu a făcut estimări privind situaţia economiei SUA sau politica monetară. Următoarea reuniune a Fed va fi în perioada 22-23 iunie, în Washington.

Reuniunea, la care participă preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, face parte din cele peste 40 de evenimente organizate de Fed pe teritoriul SUA pentru a discuta problemele legate de creditarea micilor întreprinderi, a explicat Ben Bernanke. Creditele contractate de micile întreprinderi au scăzut la aproximativ 660 miliarde de dolari în primul trimestru din 2010, de la aproape 700 miliarde în urmă cu doi ani, a declarat oficialul Fed.

Acesta a adăugat că este dificil de apreciat cât din acest declin vine în urma reducerii cererii şi cât din furnizarea de credite.

La ultima şedinţă de politică monetară, Rezerva Federală a Statelor Unite a decis menţinerea ratei dobânzii de referinţă la nivelul minim record aproape de zero şi a revizuit în uşoară creştere estimările privind redresarea economiei americane, afectată de şomajul ridicat şi de restricţionarea creditării..

De asemenea, Fed a reafirmat intenţia de a păstra rata dobânzii excepţional de scăzută „pentru o perioadă extinsă”, pentru a stimula redresarea economiei.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    Nu politica de creditare si mentinerea dobanzii de referinta cat mai jos pot redresa economia americana.Scaderea taxelor ar pune pe picioare afacerile mult mai repede si mai eficient.Ar fi mai scump pentru guvern, insa in maxim doi ani de zile economia ar fi acolo unde era inainte de 2008.Trebuie incurajate productia si exporturile, iar dobanzile si creditele nu sunt de ajuns pentru asta. Poate ar incuraja consumul insa nu mai sunt vremurile pentru consum. Oamenii se uita sa-si salveze bani pentru zile grele cum sunt astea de acum deci consumul va avea de suferit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata