Bihor: Primele două grupuri de producători agricoli, înfiinţate în judeţ

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, Nicolae Hodişan a anunţat, marţi, 11 mai,  înregistrarea primelor Grupuri de Producători înfiinţate în judeţul Bihor, unul pentru carne de pasăre şi ouă, celălalt pentru carne de porc.

„Pentru noi este un eveniment deosebit că am putut înainta Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale documentaţia pentru recunoaşterea acestor prime grupuri de producători constituite în judeţul nostru”, a declarat directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, Nicolae Hodişan.

Primele două iniţiative de acest fel concretizate, după o muncă de convingere deloc uşoară, se numesc SC Grupul de producători carne de porc Nutrientul SRL şi SC Grupul de producători carne de pasăre Nutrientul SRL. Au câte cinci membri, persoane juridice, dar în aceste grupuri se vor putea înscrie, pe parcurs, şi alţi producători bihoreni.

Vreau să vă spun că activitatea de convingere a producătorilor agricoli privind avantajele pe care le oferă această formă de asociere nu a fost deloc uşoară deoarece formele asociative din regimul anterior au lăsat multe suspiciuni.

Dar dorim ca şi alţi producători agricoli să înţeleagă oportunitatea şi avantajele pe care le conferă aceste forme asociative, utilizate pe larg în UE şi în întreaga lume”, a subliniat directorul.

El a adăugat că, deşi, din anul 2005, funcţiona Ordonanţa 37/2005 prin care se crea cadrul legislativ pentru înfiinţarea grupurilor de producători, Bihorul s-a situat printre ultimele judeţe în care nu funcţiona niciun grup de producători şi nici măcar un grup de iniţiativă.

Începând cu anul 2010, s-a reuşit constituirea a cinci grupuri de iniţiativă pentru înfiinţarea unor grupuri de producători în domenii ca producţia de cereale, legume-fructe, carne de porc, pasăre şi ouă.

Potrivit aceleiaşi surse, mai sunt în curs de constituire alte trei grupuri de producători dintre care două pe cereale şi unul pe legume-fructe.

Condiţiile de îndeplinit la constituirea unui grup vizează, în primul rând, minimum cinci membri, care să dovedească prin evidenţele contabile că valoarea producţiei comercializate este de minimum 10.000 de euro, să respecte criteriile de recunoaştere a grupului de producători şi, nu în cele din urmă, că deţine un sistem centralizat de contabilitate.

Grupurile de producători care au obţinut recunoaşterea MADR beneficiază de posibilitatea de sprijin financiar nerambursabil în primii doi ani câte 5% din valoarea producţiei comercializate, în anul trei de 4%, în anul patru de 3%, iar în anul cinci de 2%. Totodată, membrii acestor grupuri de producători beneficiază de bonificaţii importante la acordarea punctajului pentru obţinerea finanţărilor din fonduri UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata