Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate

Obiectele din metale preţioase vor putea fi comercializate pe teritoriul României doar cu marca de titlu, aplicată de producător, marca de responsabilitate, aplicată de operatorul economic care le pune pe piață, şi marca de stat, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Bijuteriile sau alte obiecte din metale prețioase vor putea fi comercializate fără marca de stat doar dacă au aplicată o marcă echivalentă aplicată de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia. Obiectele nemarcate vor mai putea fi comercializate până la 30 iunie, termen după care, pentru nerespectarea acestor reguli, amenzile vor fi de până la 20.000 lei, cu confiscarea bunurilor.

Noile prevederi au fost recent de Guvern, prin ordonanță de urgență, iar acum sunt pregătite să fie avizate modelele cu care bijuteriile vor fi marcate. Imaginea acestora poate fi văzută mai jos Deși România avut din 1906 un sistem național de marcare obligatorie a metalelor prețioase, în ultimii ani importanța mărcii oficiale utilizată pentru marcarea metalelor prețioase a fost diminuată, ea fiind redenumită  marcă de certificare și devenită egală cu marca de garanție proprie – care nu există și nici nu are echivalent, în legislația metalelor prețioase a celorlalte state europene, membre sau nu ale Uniunii Europene.

Guvernul apreciază că sistemul actual nu asigură protecția consumatorilor la cel mai înalt nivel, prin comercializarea metalelor prețioase fără poansoane/ mărci adecvate, conducând la un nivel ridicat al falsurilor și contrafacerilor, la dezvoltarea evaziunii fiscal și la afectarea concurenței.

Sursa: Profit.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata