Bijuteriile se scumpesc: pret dublu in urma ordonantei de urgenta

Bijuteriile din platina, aur si argint se vor scumpi din a doua parte a anului. O ordonanta de urgenta trecuta de Guvern obliga toti bijutierii romani sa aplice pe produsele vandute marca statului. Desi scopul legii era eliminarea falsurilor din piata, ceea ce vor simti romanii sunt scumpirile. Vanzatorii spun ca noile reglementari pot duce chiar la dublarea preturilor.

Momentan, pe bijuteriile din metale pretioase se aplica 2 mărci: cea de titlu, care arata din ce fel de metal pretios este facuta bijuteria si marca de garantie, stantata de producator. Din 1 iulie producatorii sunt fortati sa aplice si marca statului – un insemn mic, vizibil doar cu lupa, dar care va garanta ca podoabele sunt veritabile. Legea inca nu spune cum va arata acesta marca, insa patronatul Bijutierilor din Romania spune ca ar putea fi vorba despre un cap de bour. Un insemn folosit de ANPC in prezent pentru a stanta inelele sau cerceii vanduti de mii comerciantii de bijuterii.

„Ne vom confrunta cu un blocaj pe piata metalelor prețioase si in final probabil ca vom avea o criza majora in acest domeniu. Cel mai probabil, la 1 iulie toate bijuteriile ramase nevandute vor fi retrase brusc de pe piata”, afirma Adriana Ilias Patronatul Bijutierilor din Romania.

Noile modificari vor da peste cap afacerile comerciantilor de bijuterii, care au mai putin de 3 luni pentru a se pune la punct. Trebuie sa ia in calcul transportul bijuteriilor pana la sediile de marcare – cu un vehicul securizat – dar si costul efectiv de stantare a fiecarui obiect din vitrina.

„Iar tarifele pentru marcarea unui produs, aceste valori pentru tarife sunt cuprinse intre 0,79 de lei pana la cifra de 11 lei”, spune Bogdan Pandelica – presedinte ANPC.

Costurile suplimentare se vor rostogoli mai departe in pretul platit de clienti.

„Operatorul va suporta costuri mult mai mari care se vor reflecta in costul bijuteriei, practic clientul va suporta costul si sunt situatii particulare in care bijuteria va costa de doua ori mai mult sau de 3 ori mai mult”, afirma Alexandru Adam, patron magazin de bijuterii.

In Romania sunt aproximativ 3.500 de firme care comercializeaza bijuterii, de doua ori mai putine decat in 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata