Bilanţul continentelor – Africa a dezamăgit, Europa rămâne Regina

11

Dacă Europa, care şi-a plasat trei ţări pe primele trei locuri ale Mondialului 2010 la fotbal, domină în continuare ierarhia planetară, Africa a ratat Cupa „sa” Mondială, salvată doar de parcursul Ghanei, în timp ce America de Sud îşi pregăteşte revanşa.

Europa domneşte în continuare

După cele prime 4 locuri în 2006 în Germania, Vechiul Continent şi-a adjudecat primele 3 în Africa de Sud, teatru al primei victorii finale a unei ţări europene în Cupa Mondială în afara continentului său. Dominatoare la nivel de cluburi, pentru că jucătorii cei mai buni ai planetei (europeni, brazilieni, argentinieni şi africani) evoluează în campionatele spaniol, englez, italian sau german, Europa rămâne patroana fotbalului şi la nivel de selecţionate.

În optimile de finală, cele 6 europene s-au eliminat între ele. Supravieţuitoarele, Spania, Olanda şi Germania au continuat cursa până pe podium, practicând un joc festiv.

În schimb, Italia şi Franţa, cele două finaliste de la ultima ediţie, au dispărut de la primul tur. Mari staruri europene au dezamăgit, Wayne Rooney (Anglia) a fost obosit, iar Cristiano Ronaldo nu a făcut nimic decisiv pentru Portugalia. În ce-l priveşte pe Franck Ribery, el a fost în nota jucătorilor francezi, care au căzut în ridicolul cel mai profund cu greva difuzată „mondovision”, a trecut pe lângă acest Mondial.

Africa, salvată de Black Stars

Ghana este baoab-ul care ascunde pădurea. Evident, Black Stars au trimis un penalty în bară (cu Uruguayul) foarte aproape de o primă semifinală pentru Continentul Negru, dar celelalte selecţionate africane au ratat Mondialul.

Cote d’Ivoire, devansată de Portugalia şi Brazilia, nu are mari motive să se ruşineze de parcursul ei, dar poate regreta aducerea selecţionerului Sven Goran Eriksson cu doar 2 luni înaintea loviturii de începere! Algeria, autoarea unui parcurs onorabil, nu are jucători de clasă (niciun gol marcat), ca şi Africa de Sud, prima ţară gazdă eliminată din primul tur. Nigeria şi, mai ales, Camerunul, minate de lupte intestine, au dezamăgit total.

Asia, continentul fotbalului-răsare

Asia a afişat progrese reale. Coreea de Sud şi Japonia au trecut pentru a doua oară în faza secundă, dar de data aceasta în deplasare (prima oară a fost în 2002, la Mondialul de acasă). Misterioasa Coree de Nord a rezistat bine cu Brazilia (înfrângere 1-2), după care s-a înecat cu Portugalia (0-7). Australia, de acum membră a Confederaţiei asiatice, a luptat pentru calificare, dar a târât până la sfârşit înfrângerea grea din debut, cu Germania (0-4).

America de Sud, la limită

După optimile de finală, America de Sud părea că a pus gheara pe Mondial, cu 4 din cele 5 reprezentante ale sale calificate. Dar Brazilia, Argentina şi Paraguay au cedat în faţa europenilor, doar Uruguayul reuşind să intre în ultimul careu, pentru prima oară după 1970. Anumite vedete nu au răspuns total aşteptărilor, precum Messi (zero goluri) sau Kaka (o eliminare), iar selecţionerul brazilian Dunga nu a reuşit să combine „jogo bonito” şi rigoarea.

Conmebol a etalat, totuşi, progresele Chile şi Paraguay, sfert finalistă pentru prima oară în istoria sa.

Oceania-Concacaf, progresele Noii Zeelande şi SUA

Singura reprezentantă a Oceaniei, Noua Zeelandă, a plecat neînvinsă de la prima sa Cupă Mondială (după 1982), o ispravă pentru ţara rugbyului.

Ca de fiecare dată din 1994, Mexicul a trecut de primul tur, apărând culorile zonei Concacaf (America Centrală, de Nord şi Caraibe), iar SUA, prezentă în optimi, au confirmat progresul evident din ultimii ani (finalistă a Cupei Confederaţiilor 2009).


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News