„Bio-România” susţine „TVA Verde”, cotă stabilită proporţional cu gradul de poluare

11

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – ‘Bio-România’ propune autorităților implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv ‘verde’ pentru produsele agroalimentare românești, prin care se dorește ca nivelul cotei să fie direct proporțional cu gradul de poluare asupra mediului.

„Dorim ca România să preia inițiativa implementării proiectului ‘TVA Verde’ în domeniul agriculturii și alimentației și să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convențională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deși în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale”, a declarat, luni, președintele Asociației ‘Bio-România’, Marian Cioceanu.

Acesta a subliniat că susține introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, în condițiile în care săptămâna trecută patronatele din industria cărnii au demarat o amplă campanie în acest sens, însă nu poate agrea o astfel de măsură și în cazul mezelurilor, care au un conținut ridicat de chimicale.

„Sunt de acord și susținem ca asociație reducerea TVA la carne la 5% și chiar zero, dacă este obținută în sistem ecologic, însă pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adăugată direct proporțională cu conținutul de chimicale folosit pentru obținerea lor și chiar menținerea cotei de 24% dacă mezelurile continuă să fie obținute după rețetele actuale„, a precizat Cioceanu.

,,TVA Verde în agricultură și alimentație’ va fi, în data de 29 aprilie, tema unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Institutul Social Democrat ‘Ovidiu Șincai’ în parteneriat cu Asociația Bio-România, unde abordarea se va face în două planuri — unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul României, astfel încât să preia inițiativa implementării TVA-ului verde în domeniul agriculturii și alimentației. La dezbateri vor fi invitați candidații români la alegerile europarlamentare interesați de acest subiect, alături de reprezentanții Guvernului României, care pot avea un rol major în implementarea acestui ambițios proiect.

Potrivit Asociației Bio-România, concluziile unui recent studiu finanțat de Uniunea Europeană privind dezvoltarea economică propuneau introducerea ‘TVA Verde’, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Această taxare a valorii adăugate ar trebui să țină seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum și de durata de viață a produsului respectiv.

„Asupra viitorului sistem economic mondial sunt multe dezbateri, însă se conturează o viziune care a devenit absolut necesară, respectiv adaptarea economiei la evidentele schimbări climatice și reformarea modelului economic astfel încât mediul înconjurător să fie afectat într-o măsură cât mai mică, iar rezultatul să fie o reală dezvoltare economică durabilă și sustenabilă”, precizează reprezentanții Bio-România.

Importanța decuplării poluării mediului de creșterea economică este subliniată inclusiv de ‘Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare’, care este bazată pe utilizarea eficientă a resurselor și pe ‘Planul de acțiune privind consumul și producția sustenabilă’.

Cu ocazia celui mai mare târg Bio din lume, Biofach Nurenberg 2014, Asociația Bio-România a organizat ‘Bio Danube — brandul Bio’ în cadrul Strategiei Dunării, iar acest proiect a fost deja promovat de România prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Totodată, asociația Bio-România a lansat în dezbatere și conceptul de dezvoltare durabilă și sustenabilă al Europei intitulat ‘Goethe Project’, motivul alegerii acestei denumiri fiind legat de faptul că, în urmă cu 200 de ani, Goethe spunea: ‘Dacă omenirea în dezvoltarea ei nu va ține cont de factorul biologic și va fi condusă doar de legile economiei, atunci va deveni un mare spital.’

Studiul lansat în 2013 la nivel european propunea o nouă unealtă economică menită să încurajeze producția sustenabilă și consumul, respectiv utilizarea unui sistem de Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) ‘verde’, bazat pe abordarea ‘evaluării duratei de viață’ a bunului respectiv (EDV).

Astfel, cercetătorii arătau că un sistem, prin care TVA calculat pe baza impactului de mediu pe care un produs îl generează de-a lungul vieții sale, poate fi utilizat ca o unealta menită să direcționeze consumatorii către produse mai prietenoase cu mediul și mai sustenabile. EDV este o metodologie testată, una care poate furniza date corecte cu privire la impactul de mediu cumulat pe care un produs îl are asupra mediului.

Concluziile studiului evidențiau faptul că o combinare a TVA cu EDV-ul are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra sustenabilității consumului și a producției. Produsele prietenoase cu mediul sunt, de obicei, mult mai scumpe, acolo unde producția este restrictivă din punct de vedere al costurilor proceselor sustenabile. Sistemul prezentat însă în studiu ar putea garanta că un produs prietenos cu mediul ar putea fi și el competitiv cu celelalte de pe piață.

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică — ‘Bio-România’ este asociația patronală a sectorului bio, fiind totodată principalul partener de dialog cu autoritățile statului, militând pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii și a spațiului rural românesc, dar și pentru educarea, informarea și conștientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atât pentru sănătatea umană cât și pentru cea a naturii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News