Biriş (MFP): Avem o fraudă uriaşă pe TVA, atât în România, cât şi în Europa

Atât România, cât şi Europa, înregistrează o fraudă uriaşă pe Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), iar cauzele trebuie eliminate, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gabriel Biriş, într-o conferinţă de specialitate.

„În privinţa fiscalizării consumului — TVA — avem o fraudă uriaşă pe TVA, atât în România, cât şi în Europa. De ce? Nu cumva din cauză că legislaţia europeană în materie de TVA a ajuns o invitaţie la fraudă? Nu cumva acesta e motivul? Vedem în jurul nostru un comportament care nu este unul foarte stimulativ pentru cei care creează, muncesc, înţeleg să fie cetăţeni oneşti ai acestei ţări. Nu facem nimic pentru impozitarea pe bune a sumelor care nu pot fi declarate”, a spus Biriş.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru eliminarea cauzelor, nu numai pentru tratarea efectelor în ceea ce priveşte frauda.

„Avem prevederi în Codul fiscal care nu au produs efect. Nu ne întrebăm de ce oare nu produc efecte? Este foarte important să urmărim cauzele şi să ne ţinem cu dinţii în a nu ne dilua atenţia înspre a reduce efectele cu a elimina cauzele. Știm care sunt cauzele. Fiecare domeniu important în România are specialişti care pot să le arate. Depinde de politic, de Guvern, să venim cu soluţii pentru a eliminarea acestor cauze, nu numai tratarea efectelor”, a explicat secretarul de stat.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat, joi, o conferinţă dedicată recomandărilor europene privind înfiinţarea de autorităţi naţionale pentru competitivitate.

Evenimentul şi-a propus să dezbată iniţiativa legislativă privind constituirea Consiliului Naţional de Competitivitate în România, urmărind să aducă laolaltă actorii instituţionali care pot sprijini activitatea consiliului în vederea creşterii competitivităţii la nivel naţional. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata