Blocajul de la Registrul Comerţului pune în dificultate firmele din România

Blocajul existent la Registrul Comertului poate conduce la situatia in care firmele sa ramâne descoperite total in business-ul pe care il deruleaza, a declarat, miercuri (11 noiembrie 2009), intr-o conferinta de presa, Dinu Petre, partener consultant al filialei din România a Nexia International, una dintre cele mai importante 10 companii de consultanta contabila din lume.

.

“Comerciantii care au nevoie sa-si modifice actele constitutive trebuie sa astepte si 6 luni, fata de câteva zile cum se intâmpla pâna nu demult, inainte de greva din sistemul judiciar. Blocajul existent la Registrul Comertului poate face ca societatea sa ramâna neacoperita total in afacerea derulata”, a apreciat Petre. Acesta a adaugat ca situatia devine paradoxala atunci când Registrului Comertului joaca un rol dublu in activitatea unei firme.

“Registrul Comertului, pe lânga faptul ca faciliteaza rezolvarea unor astfel de solicitari din partea firmelor, este in masura sa ceara dizolvarea de drept a unei societati care intârzie cu punerea la punct a detaliilor cerute”, a explicat Dinu Petre.
Deputatii au adoptat, in data de 3 noiembrie, cu 242 de voturi favorabile, 36 impotriva si opt abtineri, propunerea legislativa privind trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) in subordinea Camerei de Comert si Industrie a României.

Decizia a atras o serie de critici din partea ONG-urilor, dar si a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC), care considera acest transfer drept “ilegal”.

Tot in cadrul conferintei Nexia de miercuri (11 noiembrie 2009), reprezentantul firmei de avocatura “Cunescu, Balaciu si Asociatii”, partener Nexia International, a adus in discutie si proiectul de lege privind falimentul persoanelor fizice, aflat, in prezent, la Parlament.

“Legea falimentului persoanelor fizice vine in sprijinul creditorilor profesionisti bancari si nebancari pentru a-si recupera datoriile. Practic, vorbim este vorba despre o lege care transpune falimentul persoanelor juridice in sfera persoanelor fizice”, a spus Petre. Conform noului proiect de lege privind falimentul / insolventa persoanelor fizice, vor exista doua tipuri de falimente, frauduloase si scuzabile.

Astfel, persoanele fizice care ar intra in faliment scuzabil ar beneficia de reesalonarea platilor, de administrarea veniturilor familiei de catre un administrator judiciar, iar dupa expirarea acestei perioade ar avea dreptul sa solicite noi credite.

O astfel de lege functioneaza de ani buni in Statele Unite, iar in Uniunea Europeana singurele state care nu au inclus in legislatie prevederi privind falimentul persoanei fizice sunt România si Bulgaria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata