Blocarea Codului Silvic ameninţă pădurile şi comunităţile locale din România

Noul Cod Silvic se concentrează pe valorificarea economică a pădurilor sub formă de masă lemnoasă, ignorând conservarea biodiversității, iar blocarea proiectului de lege amenință pădurile și comunitățile locale, atrage atenția organizația World Wide Fund of Nature /WWF/-România, într-un comunicat, transmis, miercuri.

‘Organizația WWF-România este îngrijorată de faptul că dezbaterile actuale pe tema noului Cod Silvic se concentrează pe valorificarea economică a pădurilor sub formă de masă lemnoasă, ignorând conservarea biodiversității și bunăstarea comunităților locale. WWF reamintește că pădurea nu este doar o marfă pentru piața economică, că nu doar prețul trebuie să conteze în valorificarea masei lemnoase, ci și aportul la dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Prin utilizarea și prelucrarea lemnului și a altor produse oferite de pădure ar trebui susținută, în fapt, viața comunităților din preajma pădurilor și dezvoltarea economică locală’, menționează sursa citată.

Organizația de mediu atrage atenția asupra faptului că ultima versiune a Codului Silvic datează din anul 2008, în condițiile în care în Uniunea Europeană și la nivel global există noi reguli și principii privind gestionarea durabilă a pădurilor, pe care legislația românească nu le include în totalitate.

‘În plus, reglementările silvice trebuie să se adapteze noului context socio-economic. De exemplu, astăzi statul român deține mai puțin de jumătate din pădurile țării. Ritmul degradării pădurilor este extrem de alert, în antiteză cu ritmul creșterii pădurilor (un ciclu de producție este de aproximativ 110 ani), iar noul Cod Silvic aduce soluții pentru multe dintre problemele semnalate din teren, din sectorul forestier și include măsuri esențiale pentru conservarea biodiversității (…) Considerăm, în acest sens, că modificările propuse în noul Cod Silvic sunt de natură să stimuleze valoarea adăugată, prin promovarea valorificării și prelucrării superioare a masei lemnoase, incluzându-se, de asemenea, măsuri anti-monopol și încurajarea creării de noi locuri de muncă în comunitățile locale (obiectiv ce se regăsește inclusiv în strategia de dezvoltare a sectorului forestier al Uniunii Europene). Astfel, comunitățile locale vor deveni co-interesate în asigurarea continuității, protecției și a regenerării pădurilor’, conform WWF-România.

Reprezentanții WWF-România consideră că, deși România are păduri naturale foarte valoroase atât din punct de vedere natural, cât și economic, valorifică, prin export, lemnul preponderent în formă brută (buștean, cherestele, peleți etc).

‘Societatea noastră are nevoie de lemn, însă pentru sustenabilitatea pădurilor și a economiei este nevoie de o prelucrare superioară a lemnului la nivel local. Trebuie să depășim stadiul în care valorificăm preponderent buștean și cherestea și să promovăm produsele cu valoare superioară, care generează venituri suplimentare pentru sectorul forestier și pentru comunitățile locale, prin crearea de noi locuri de muncă. În prezent, nici 10% din lemnul exploatat nu este valorificat superior (mobilă și elemente de mobilă, prefabricate etc)’, consideră oficialii organizației de mediu.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 — Codul silvic, pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata