Blocurile din Iaşi sunt acoperite de schele, însă doar o singură lucrare de reabilitare termică se efectuează legal

– Cu toate că Iaşul este plin de lucrări de termoizolaţie nou începute, municipalitatea nu a eliberat până în prezent decât o singură autorizaţie de construire pentru astfel de operaţiuni. Drept urmare, zeci de firme sunt lăsate de autorităţi să-şi pună schelele pe blocuri fără a obţine în prealabil toate avizele cerute de Legea nr.50/2009, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, actualizată în 2009.

 

Mai exact, din datele furnizate de Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni al Primăriei municipiului Iaşi, aflăm că de la începutul anului 2009, au fost eliberate 120 de certificate de urbanism şi o singură autorizaţie de construire în acest scop.
„De la începutul anului 2009 şi până în prezent, au fost eliberate 120 de certificate de urbanism pentru lucrări de reabilitare termică şi doar o autorizaţie de construire”, ne-a informat Vasile Tiron, şeful Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Iaşi.

 

Autorităţile susţin că documentaţiile sunt în curs de autorizare

Problema este că, începând din data de 14 octombrie 2009, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Construcţiilor, a devenit obligatorie obţinerea unei atorizaţii de construire pentru lucrările de termoizolaţie. Până la acel moment, lucrările de acest tip se puteau executa doar în baza unui certificat de urbanism.

Conform noului act normativ, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obţinerii, ca act final, a autorizaţiei de construire.

Întrebaţi despre discrepanţa dintre numărul de autorizaţii emise şi lucrările aflate în plină desfăşurare în toate cartierele Iaşului, reprezentanţii municipalităţii s-au mulţumit să răspundă că documentaţiile finale sunt în curs de autorizare.

Termoizolaţiile neautorizate, un dezastru estetic

Unul dintre scopurile pentru care legiuitorul a înăsprit regimul de autorizare a lucrărilor de reabilitare termică este că multe firme şi chiar persoane fizice, înarmate cu o scară şi o bormaşină, şi-au realizat termoizolaţiile exterioare fără a ţine cont de vreo regulă de urbanism.

Urmarea a fost că în locul faţadelor gri au apărut zugrăveli în cele mai diverse culori, ceea ce a conferit blocurilor de locuinţe un aspect pestriţ. Pe lângă dezastrul de natură estetică, se mai pune şi problema calităţii lucrărilor făcute în afara oricăror norme.

„Din păcate, legea a fost defectuoasă, până acum nu era obligatoriu să vină la Primărie să scoată autorizaţie de construire şi certificat de urbanism pentru a reface faţada blocului, în cazul lucrărilor de reabilitare termică. Între timp, legea s-a modificat, iar aceste lucrări sunt supuse autorizării. Mai exact, culoarea faţadei este aprobată de urbanişti”, ne-a spus Andrei Trofor, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Iaşi.

Citește și
1 Comentariu
  1. Micutu204 spune

    Ţara lu Nechita vodă !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata