BNR a revizuit în scădere cu 0,8 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6%

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6%, mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea anunţată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei prezentat marţi de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflaţie de 2,7%, de asemenea în scădere faţă de estimarea din februarie, când banca centrală previziona o creştere a preţurilor de consum de 3,4% pentru sfârşitul anului viitor.

„Grosul inflaţiei, mai ales pentru la anul vine din CORE 2 ajustat (inflaţia de bază, fără preţurile produselor administrate, fără preţurile produselor volatile şi fără cele la alcool şi tutun — n.r.). Vedem că excesul de cerere care se va instaura începând cu acest an îşi va spune cuvântul şi el ne va defini comportamentul viitor. Într-un mediu incert, acesta este mesajul Consiliului de Administraţie al BNR, trebuie să îţi măreşti vigilenţa şi să îţi pregăteşti toate instrumentele pentru a păstra nu numai stabilitatea preţurilor, dar şi stabilitatea financiară”, a explicat guvernatorul BNR.

Conform raportului, fără impactul de runda I al reducerii cotei de TVA, rata inflaţiei ar atinge 1,9% în 2016 şi 2,9% în 2017. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata