BNR: Avansul ridicat al despăgubirilor ar putea duce la scumpirea poliţelor de asigurare

Creşterea ponderii despăgubirilor plătite în totalul subscrierilor din asigurări generale va pune presiune pe majorarea primelor pentru poliţele de asigurare în următorii ani, în special pentru cele auto, se arată în raportul de stabilitate financiară pe 2010 publicat marţi, 24 august, de BNR, scrie Cotidianul.ro.

„Ponderea indemnizaţiilor plătite în total prime subscrise pentru asigurările generale în anul 2009 a crescut datorită dinamicii superioare a indemnizaţiilor plătite, comparativ cu primele subscrise. Valoarea subunitară a indicatorului indică un nivel sustenabil al activităţii companiilor de asigurări generale, însă avansul semnificativ pune presiune pe creşterea primelor pentru poliţele de asigurare în următorii ani, în special pentru asigurările auto”, se precizează în raport.

În 2008, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ponderea indemnizaţiilor plătite în total prime subscrise pentru asigurări generale a fost de 58,6% şi a urcat la 71,6% la finele anului trecut.

Conform CSA, societăţile care practică asigurări generale au subscris prime de 7,24 miliarde de lei, cu 2,4% mai mult decât în 2008, în timp ce despăgubirile (indemnizaţiile) plătite au avansat cu 25,2%, la 5,19 miliarde de lei.

„Pentru asigurările de viaţă, raportul între indemnizaţiile brute plătite şi primele subscrise este mai puţin relevant deoarece contractele de asigurare sunt încheiate pe o perioadă mai mare de ani”, se mai spune în documentul BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata