BNR: Băncile au majorat, în februarie 2014, dobânzile la depozitele şi creditele noi în monedă naţională

Dobânzile practicate de băncile comerciale la depozitele şi creditele noi, în lei, au crescut în februarie 2014 faţă de luna anterioară, dar sunt în scădere cu aproximativ două puncte procentuale comparativ cu martie 2013, potrivit datelor publicate, marţi, de Banca Naţională a României (BNR).

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituţiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 3,43% pe an în februarie 2014 faţă de 3,53% pe an în ianuarie. La depozitele noi, dobânzile au crescut de la o medie de 2,79% pe an în ianuarie, la 3,02% pe an în februarie. De remarcat este faptul că dobânzile la depozitele în lei au crescut pentru scadenţele de peste doi ani, atât la depozitele noi, de la 2,77% pe an în ianuarie la 3,17% pe an în februarie, cât şi la cele din sold, de la 3,33% în ianuarie la 3,5% în februarie. Pe ultimele 12 luni, însă, dobânzile rămân mai mici cu aproximativ două puncte procentuale, în cazul depozitelor noi, şi cu 1,5 puncte la depozitele din sold.

La euro, băncile au redus dobânzile în februarie faţă de ianuarie atât la depozitele noi, de la 1,81% pe an la 1,69% pe an, cât şi la cele vechi, de la 2,09% pe an la 1,99% pe an. O uşoară creştere a fost consemnată la depozitele noi în euro, la o medie de 1,93% pe an în februarie de la 1,88% pe an luna anterioară. În ultimul an, însă, dobânzile la depozitele în euro au scăzut cu aproximativ un punct procentual pe toate categoriile, potrivit datelor publicate de BNR.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au crescut uşor în februarie, la 8,97% pe an, de la 8,8% pe an în ianuarie, însă rămân cu 2,5 puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an. Și pentru împrumuturile nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mari de la populaţie şi firme, de 8,14% pe an în februarie, faţă de 7,68% pe an în ianuarie 2014. La creditele în lei pentru populaţie, dobânzile au rămas stabile în februarie faţă de ianuarie, puţin sub 11% pe an la cele în sold, şi în jur de 8,8% pe an la cele noi. În schimb, dobânzile au scăzut semnificativ comparativ cu anul anterior, în special la împrumuturile noi pentru populaţie, cu aproape patru puncte procentuale, de la 12,58% pe an în martie 2013, la 8,86% pe an în februarie 2014.

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,12% pe an în februarie, nivel aproape similar cu cel din ianuarie, dar şi cu cel înregistrat în urmă cu un an. La creditele noi, însă, băncile au redus dobânzile la 4,59% pe an în februarie, de la 5,05% pe an în luna anterioară. Pentru populaţie, însă, dobânzile la împrumuturile în euro au crescut, în special la creditele de consum, de la o dobândă anuală efectivă de 5,82% în ianuarie la 6,18% pe an, în februarie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata