BNR: Contracţia economiei este mai gravă decât în alte ţări

Contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE, potrivit BNR.

Iata ce se arata in rapotrul anual de stabilitate financiara, elaborat de BNR, potrivit Mediafax:

Economia romaneasca s-a diminuat in primul trimestru al anului curent cu 6,2% fata de perioada corespunzatoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Aceasta incetinire este mai problematica decat in cazul altor tari, datorita nivelului mic al PIB/locuitor din Romania. Riscul este ca, in circumstantele crizei actuale, reducerea activitatii economice sa conduca la dezinvestitii si majorarea importanta a somajului, ceea ce pericliteaza procesul de convergenta reala pe termen mediu si lung. In acest context, atragerea fondurilor europene si efectuarea de importante investitii publice devin esentiale pentru Romania. ”

Totodata, BNR atrage atentia ca, potrivit previziunilor recente, economiile care au crescut consistent in trecut s-ar putea sa sufere o ajustare mai mare in urmatorii ani, iar un asemenea risc trebuie luat in calcul.

Economia Romaniei a crescut cu 7,1% anul trecut
, insa, in primul trimestru al acestui an, PIB-ul s-a contractat cu 6,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Rata somajului din Romania a inregistrat in 2008 un minimum al ultimilor 17 ani (si unul dintre cele mai reduse niveluri din ECE).

Raportul mai subliniaza ca firmele care nu au reusit sa-si imbunatateasca situatia competitivitatii in perioada de crestere economica din ultimii doi ani, genereaza peste 50% din cifra de afaceri.

Sursa: Bloombiz

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata