BNR: Doar 4.632 de clienţi cu credite în franci au cerut conversia după 15 ianuarie 2015

Cele șase bănci care au acordat credite în franci elvețieni au primit, după data de 15 ianuarie 2015, 4.632 de solicitări din partea clienților pentru conversie, restructurare sau reducerea costurilor pentru creditele în monedă elvețiană, însă numărul clienților care au beneficiat de facilități pentru aceste credite se ridică la 6.361, potrivit datelor Băncii Naționale a României transmise, vineri.

Datele BNR referitoare la numărul clienților care au obținut conversia, restructurarea sau reduceri de costuri pentru creditele în franci includ și operațiunile desfășurate în baza ofertelor proprii ale băncilor, respectiv reducerile de dobânzi, de marje, discount-urile pentru cursul de schimb sau alte măsuri de reducerea a ratelor lunare.

Până în data de 15 ianuarie 2015, băncile respective au primit peste 23.000 de astfel de solicitări, din care au fost soluționate mai mult de 22.000, potrivit datelor băncii centrale.

Numărul de cereri de conversie a creditelor în franci depuse la bănci după data de 15 ianuarie, când Banca centrală a Elveției a eliminat pragul de apreciere pentru franc în raport cu euro, de 1,2, ceea ce a determinat aprecierea puternică a francului în fața principalelor valute, dar și în fața leului, este mic, raportat la numărul total de debitori în franci înregistrați la băncile din România, de aproximativ 75.000.

Majoritatea clienților s-au constituit în grupuri colective și solicită conversia tuturor creditelor din valută în lei la cursul din momentul acordării creditului sau la cursul istoric plus maxim 20%, prin adoptarea unui act normativ în acest sens sau prin acționarea în instanță a băncilor în procese colective. De asemenea, clienții solicită conversia creditelor fără costuri suplimentare pentru debitori. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata