BNR: Inflaţie de 3,5% în 2010 şi de 2,7% în 2011

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a prezentat vineri (5 februarie 2010) Raportul trimestrial asupra inflaţiei, la două zile după ce Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară la 7 la sută, de la 7,5 la sută.

BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 2,6 la sută la 3,5 la sută şi estimează pentru 2011 o rată a inflaţiei de 2,7 la sută, unul dintre motivele care au influenţat prognoza fiind creşterea accizelor la tutun. Contribuţia inflaţionistă a componentelor IPC (indicele preţurile de consum) arată un impact de 6,5 la sută la produsele din tutun, 4,5 la sută la combustibili, 3,5 la sută la legume, fructe şi ouă şi 1,5 la sută la preţurile administrate.

De asemenea, guvernatorul BNR a reconfirmat ţinta de inflaţie de trei la sută propusă pentru 2011 şi a spus că pentru 2010 ţinta rămâne de 3,5 la sută. Pentru 2009, nivelul inflaţiei este aproximat la 3,5 la sută, cu o variaţie de plus/minus 1 la sută.
Mugur Isărescu a apreciat că o situaţie de mare incertitudine se va menţine în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în România, cu toate că incertitudinile de pe plan politic au dispărut, şi a catalogat anul 2010 ca fiind unul greu, dar pentru care previziunile Băncii Centrale sunt optimiste.

‘Rămânem într-o arie mare de incertitudine, cu toate că am scăpat de incertitudinile politice, a fost elaborat şi programul de guvernare, s-a stabilit relaţia cu FMI. Cu toate acestea, incertitudinea rămâne mare’, a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Potrivit lui Isărescu, anticipaţiile inflaţioniste au acţionat contradictoriu la începutul acestui an, „ceea ce ne-a determinat să ne schimbăm previziunile”.

„Am refăcut calculele. Previziunile noastre sunt într-o anumită măsură schimbate în ceea priveşte ţinta pentru 2010. Probabil că vom avea o rată a inflaţiei destul de mare pe luna ianuarie şi, probabil, aceasta va influenţa şi inflaţia de la sfârşitul anului. Cu toate acestea, este posibil ca la sfârşitul anului să avem o rată sub ţintă”, a adăugat guvernatorul.

Referitor la evoluţia inflaţiei în anul 2010, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a precizat faptul că în luna ianuarie a acestui an, inflaţia va atinge un nivel accentuat.
În ceea ce priveşte reluarea creditării, guvernatorul BNR a apreciat că aceasta nu va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei. „Activitatea de creditare nu vedem că ar putea să ne creeze presiuni. Băncile sunt încă destul de reticente.

Mai devreme sau mai târziu, creditarea va fi reluată diferenţiat, în funcţie de bancă, dar aceasta nu va avea un impact major asupra inflaţiei”, a explicat Isărescu. Totodată, guvernatorul BNR a catalogat deficitul bugetar stabilit pentru 2010, de 5,9 la sută din PIB ca fiind unul rezonabil, un element cheie în acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

‘Un buget cu un deficit de 5,9 la sută din PIB nu poate fi salutat de o bancă centrală, este un deficit mare. Îl considerăm rezonabil. Este o piesă cheie şi pentru funcţionarea programului cu FMI şi CE’, a spus Isărescu. Încadrarea deficitului bugetar din 2009 în limitele convenite în acordul încheiat cu FMI, CE şi BM va fi o cauză potenţială de abatere a inflaţiei, a menţionat acesta.

De asemenea, guvernatorul BNR a menţionat că deviaţia negativă a PIB-ului va fi influenţată de presiunile concurenţiale scăzute pe pieţele factorilor de producţie, reducerea preţurilor de vânzare, scăderea aversiunii faţă de risc a investitorilor străini.
În ceea ce priveşte cursul se schimb, oficialul BNR a apreciat că o volatilitate rezonabilă a acestuia este benefică pentru economie, amintind că BNR nu practică o politică de flotare liberă.

‘Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică face bine economiei. (…) O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2 – 3 procente’, a spus Isărescu. La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, s-a arătat neîncrezător în atingerea unui curs de cinci lei pentru un euro, în 2010.

Deşi în primele două trimestre ale anului 2010, economia va reveni pe creştere trimestru la trimestru, urmând ca la finalul anului, creşterea economică să fie de 1,3 – 1,5 la sută, o îmbunătăţire a ratingului României ar putea avea loc abia peste un an, potrivit viceguvernatorului BNR.
„Este greu de crezut că ratingul va fi modificat în termen scurt. Este necesară o îmbunătăţire a perspectivei mai întâi. De obicei, schimbarea treptei se realizează după şase luni de la modificarea perspectivei’, a spus Popa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata